Κλείνει τον εναέριο χώρο της ΕΕ για την Λευκορωσία
Ποιες κυρώσεις αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής

Κλείνει τον εναέριο χώρο της ΕΕ για την Λευκορωσία

Απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της ΕΕ από τον εθνικό αερομεταφορέα της Λευκορωσίας Belavia. Επίσης οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες καλούνται να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Ταυτόχρονα δίδεται πολιτική εντολή για διεύρυνση των κυρώσεων που ήδη έχουν επιβληθεί κατά προσώπων και οντοτήτων που συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο.

Τα παραπάνω προβλέπουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που «καταδικάζει σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας την 23 Μαίου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ραμάν Πρατασεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο κείμενο που δημοσίευσε και γνωστοποίησε, μέσω του twitter o Μπάρεντ Λιντς, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

  • Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και η ελευθερία τους να εγγυηθεί
  • Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ερευνήσει επειγόντως το πρωτοφανές και απαράδεκτο περιστατικό
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει λίστες προσώπων και φορέων το συντομότερο δυνατό στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
  • Καλεί το Συμβούλιο να λάβει επιπλέον στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να καταθέσει προτάσεις χωρίς καθυστέρηση για αυτό το σκοπό
  • Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ από αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και να αποτραπεί η είσοδος στην ΕΕ πτήσεων από αυτές τις εταιρείες.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης Λετονών διπλωματών.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ICAO την Πέμπτη

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας συγκάλεσε τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση αυτού του οργάνου του ΟΗΕ για τις 27 Μαΐου με αντικείμενο συζήτησης την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO συγκάλεσε καταπείγουσα σύσκεψη των 36 διπλωματικών εκπροσώπων του Συμβουλίου στις 27 Μαΐου, μετά το συμβάν της πτήσης FR4978 της Ryanair στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», αναφέρεται στο Twitter του ICAO.

Ο ICAO, που εδρεύει στο Μόντρεαλ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Να σημειωθεί ότι αποστολή του ICAO είναι να συντάσσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία, όμως ο οργανισμός δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις.

Στην περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης των διεθνών κανονισμών, ο ρόλος του συνίσταται στην παροχή βοήθειας, στις χώρες που το επιθυμούν, για να συζητήσουν, να καταδικάσουν, να εφαρμόσουν κυρώσεις, με βάση τη Σύμβαση του Σικάγο.

Διαβάστε ακόμα:

Με νέες κυρώσεις απείλησε την Λευκορωσία η Μέρκελ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάγκη για ισχυρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Φον ντερ Λάιεν: Χρειάζεται ισχυρή απάντηση απέναντι στο καθεστώς Λουκασένκο

Λευκορωσία: Εμπλέκει τη Χαμάς στο περιστατικό με την Ryanair - Διαψεύδουν οι Παλαιστίνιοι