Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάγκη για ισχυρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάγκη για ισχυρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

H ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής η οποία συνεδριάζει να επιβάλλει τις πρώτες κυρώσεις κατά της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης. 

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο θα υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθεί μία σειρά από θέματα που αφορούν στις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και για το περιστατικό της εκτροπής τις πτήσεις της Ryanair από την Αθήνα στο βίλνιους, σημειώνοντας ότι «είναι μία πράξη που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζονται οι πρώτες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Λευκορωσία και οι οποίες είναι: Απαγόρευση της Belavia, της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας να προσγειώνεται σε αερολιμένες της ΕΕ, αναστολή όλων των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ μέσω του εναέριου χώρου της χώρας, καθώς και αναστολή κάθε διέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της επίγειας διέλευσης από τη Λευκορωσία στην ΕΕ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του Μαΐου έχει μια πλούσια ημερήσια διάταξη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας».

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού ο οποίος θα διέπει την λειτουργία του πιστοποιητικού COVID», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως αποτέλεσε εξάλλου ελληνική πρωτοβουλία», και συμπλήρωσε:

«Και χαίρομαι ιδιαίτερα που το πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Επιταχύνοντας σημαντικά την επιχείρηση “Ελευθερία” χτίζουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και βέβαια η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε.