Κίνα: Ίχνη κορονοϊού εντοπίστηκαν πάνω σε συσκευασίες με γαρίδες

Κίνα: Ίχνη κορονοϊού εντοπίστηκαν πάνω σε συσκευασίες με γαρίδες

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε ίχνη νέου κορονοϊού πάνω σε συσκευασίες με γαρίδες που προέρχονταν από τον Ισημερινό, εν μέσω των ανησυχιών που έχουν προκληθεί στη χώρα όσον αφορά τις εισαγωγές κατεψυγμένων προϊόντων.

Δείγματα που ελήφθησαν από ένα κοντέινερ και πακέτα με λευκές γαρίδες του Ειρηνικού εξετάστηκαν και βγήκαν θετικά στον νέο κορονοϊό στα κινεζικά λιμάνια Νταλιάν, στη βορειοανατολική Κίνα, και Σιαμέν, στην ανατολική, ανακοίνωσε η Τελωνειακή Αρχή της χώρας.

Ωστόσο δείγματα που ελήφθησαν από το εσωτερικό των συσκευασιών και τις γαρίδες, τα οποία εξετάστηκαν επίσης, βγήκαν αρνητικά στον SARS-CoV-2, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της τελωνειακής αρχής Μπι Κεσίν.

Η Κίνα ανησυχεί για την ασφάλεια των προϊόντων διατροφής μετά τον εντοπισμό τον περασμένο μήνα επιδημιολογικής εστίας σε γιγάντια αγορά χονδρικής του νότιου Πεκίνου.

Ίχνη του νέου κορονοϊού είχαν εντοπισθεί τότε σε σανίδα κοπής εισαγόμενου σολομού.

Ο Μπι Κεσίν διευκρίνισε ότι η Τελωνειακή Αρχή έχει εξετάσει έκτοτε περισσότερα από 220.000 δείγματα από προϊόντα διατροφής και τις συσκευασίες τους, αλλά κανένα άλλο προϊόν δεν βρέθηκε θετικό.

Η παρουσία του ιού πάνω στα πακέτα με τις γαρίδες δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το τρόφιμο αυτό είναι μολυσματικό, υπογράμμισε επίσης ο ίδιος.

Το Πεκίνο έχει εξάλλου αποκλείσει τις εισαγωγές από αρκετούς ξένους παραγωγούς που πλήττονται από τον νέο κορονοϊό, κυρίως την αμερικανική εταιρεία πουλερικών Tyson Foods και τα γερμανικά σφαγεία Tönnies.

Ο Ισημερινός είναι μια από τις χειρότερα πληγείσες από την πανδημία της Covid-19 χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Εκεί έχουν καταγραφεί περισσότερα από 62.000 κρούσματα από SARS-CoV-2 και έχουν πεθάνει σχεδόν 5.000 άνθρωποι από Covid-19. Οι αρχές του Ισημερινού έχουν επίσης ανακοινώσει ότι έχουν καταγραφεί επιπλέον 3.000 θάνατοι που είναι πιθανό να οφείλονται στον νέο κορονοϊό, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί λόγω της έλλειψης διαγνωστικών τεστ.