7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ισραήλ: Αποφασίστηκε η χορήγηση τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους

Ισραήλ: Αποφασίστηκε η χορήγηση τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους
AP Photo/Sebastian Scheiner, Pool

Η επιτροπή εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας αποφάσισε υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer σε ηλικιωμένους που είναι πιο ευαίσθητοι στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών είτε εμφανίζουν χαμηλή ανοσοανεπάρκεια, παρότιδεν έχει ακόμη εγκριθεί επίσημα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η επιτροπή ωστόσο διχάστηκε για το ποια ηλικία οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν την επιπλέον δόση, με τις απόψεις να διίστανται για τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή αν είναι σωστό να συμμετέχουν άτομα ηλικίας έως 60 ετών ή να δοθεί μόνο σε άτομα 70 ετών και άνω. Ως εκ τούτου, η απόφαση να προχωρήσουν παραδόθηκε στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας Νάχμαν Άς, ο οποίος θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες.

Προ ημέρων εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ναφταλί Μπενέτ είχε υπαινιχθεί ότι η χώρα κατευθυνόταν προς αυτήν την κατεύθυνση «Είμαστε πολύ κοντά», είχε πει κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο.

Η κίνηση έρχεται μια μέρα αφότου η Pfizer είπε στους επενδυτές της σε μια παρουσίαση ότι η έρευνά τους δείχνει ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου αύξησε τα αντισώματα σε εκείνους που το έλαβαν από πέντε έως 11 φορές.

Την ίδια ώρα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, υποχωρώντας περίπου στο 84% τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αλμπέρ Μπουρλά.