ΗΠΑ: Σε εξετάσεις για κορονοϊό θα υποβάλλονται όσοι εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης

ΗΠΑ: Σε εξετάσεις για κορονοϊό θα υποβάλλονται όσοι εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης

Όσοι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, αλλά κατά τις ιατρικές εξετάσεις βρεθούν αρνητικοί σε αυτή, κατόπιν θα υποβάλλονται σε εξετάσεις και για το νέο κορονοϊό, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού Covid- 19 ανέρχονται στα δεκαπέντε. Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) περισσότεροι από 600 άνθρωποι που επέστρεψαν από την Κίνα (σχεδόν όλοι επαναπατρίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση) παραμένουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με την Νάνσι Μεσονιέρ, διευθύντρια του τμήματος αναπνευστικών νόσων των CDC η υπηρεσία της συνεργάζεται με πέντε εργαστήρια δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ προκειμένου να εξετάζονται εκεί όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.

Τα συγκεκριμένα εργαστήρια βρίσκονται στο Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. «Αυτή δεν είναι παρά η αρχή, θα έχουμε περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες ώστε να δημιουργήσουμε ένα πανεθνικό δίκτυο παρακολούθησης», ανέφερε η Μεσονιέρ.

Στα εργαστήρια θα εξετάζονται για τον νέο κορονοϊό (Covid-19) τα δείγματα που έχουν βρεθεί αρνητικά στον ιό της γρίπης, όσων ανθρώπων εμφάνισαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.

Όπως ανέφερε η Μεσονιέρ, η εποχιακή γρίπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο αποκορύφωμά της στις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο επικρατούσε η γρίπη τύπου Β όμως πρόσφατα παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης Α (Η1Ν1).

«Σε αυτό το στάδιο εκτιμούμε ότι υπάρχουν 26 εκατομμύρια ασθενείς με γρίπη, 250.000 νοσηλεύτηκαν και 14.000 πέθαναν, μεταξύ των οποίων και παιδιά», τόνισε. Σύμφωνα με τον ιστότοπο των CDC την περασμένη εβδομάδα πέθαναν 14 παιδιά από την γρίπη.

Η Νάνσι Μεσονιέρ εξήγησε ότι αν η εξέταση βγει αρνητική για τον Covid-19, αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη ένδειξη ότι ο άνθρωπος δεν έχει προσβληθεί, επειδή μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να γίνει ανιχνεύσιμος ο ιός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Mark Lennihan