Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες - Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
Φον ντερ Λάιεν

Η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες - Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Θετικό βήμα χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, κατά την ομιλία της για την "Κατάσταση της Ένωσης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».

Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να υπολογίζουν πάντα στην πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων τους.

«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις προκλήσεις που αφορούν τη Κίνα, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι το Πεκίνο είναι εταίρος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα. «Περιμένουμε επίσης από την Κίνα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για συμφωνία του Παρισιού και να ηγηθεί». Το ίδιο ισχύει και στον οικονομικό τομέα: «Υπάρχει ακόμα σκληρή δουλειά για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στην αγορά της Κίνας για τις ευρωπαϊκές εταιρείες… συνεχίζουμε να προσβλέπουμε σε μια επενδυτική εταιρική σχέση. Σε κάθε περίπτωση η Κίνα δεν είναι φίλη μας αλλά ανταγωνιστής». Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας αφορούν είτε πρόκειται για το Χονγκ Κονγκ, για τους Ουιγούρους ή οπουδήποτε αλλού».

Στη συνέχεια μιλώντας για το Brexit, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Συμφωνία Απόσυρσης κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο - μια σαφής προειδοποίηση προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον-, του οποίου η κυβέρνηση θέλει να παρακάμψει μέρη αυτής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν από κοινού ότι η Συμφωνία Αποχώρησης είναι ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος για τη διασφάλιση της ειρήνης στο νησί της Ιρλανδίας και δεν θα το κάνουμε ποτέ πίσω σε αυτό», σημείωσε.

Αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη η Φον ντερ Λάιεν έθεσε φιλόδοξους στόχους ώστε τα 27 κράτη-μέλη να γίνουν πιο ανθεκτικά στις μελλοντικές κρίσεις.«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τον δικό της οργανισμό για τη βιοϊατρική έρευνα» τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία στην Ιταλία το επόμενο έτος, σε μια προσπάθεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές πανδημίες.

«Επειδή ήταν μια παγκόσμια κρίση, πρέπει να αντλήσουμε τα παγκόσμια διδάγματα. Γι' αυτό, μαζί με τον πρωθυπουργό Conte και την ιταλική προεδρία της G20, θα συγκαλέσω μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την υγεία την επόμενη χρονιά στην Ιταλία» είπε μεταξύ άλλων, αναφέροντας ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Παράλληλα, παρουσίασε ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τον υπάρχοντα στόχο του 40%, και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία ώστε η Ευρώπη να ανταγωνιστεί πιο έντονα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η ΕΕ πλήττεται εδώ και χρόνια από κρίσεις, από την οικονομική κατάρρευση του 2008 έως τις διαμάχες για τη μετανάστευση και την παρατεταμένη ιστορία της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ» υποστήριξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή για την Ευρώπη».