8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Η στήριξη Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία συναντά τις πρώτες αντιδράσεις στο Κογκρέσο

Η στήριξη Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία συναντά τις πρώτες αντιδράσεις στο Κογκρέσο

Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε και επισήμως νωρίτερα σήμερα τη στήριξή του στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του το Κογκρέσο όπου ήδη, εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις.

Κατά των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ έσπευσαν ήδη να πάρουν θέση οι Ρεπουμπλικάνοι ομογενείς βουλευτές, Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλιωτάκη, κάνοντας λόγο για «σοκαριστικό» γεγονός, επισημαίνοντας ότι «ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα».

Αναλυτικά στην κοινή ανακοίνωσή του αναφέρουν:

«Είναι σοκαριστικό ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αφού άκουσε τις ανησυχίες για τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης συζήτησε την συνεχιζόμενη επιθετικότητα και τις στρατιωτικές υπερπτήσεις που διεξάγονται πάνω από τα ελληνικά νησιά υπό την κυβέρνηση Ερντογάν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση του εκφοβισμού άλλων χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, Κύπρος και Ισραήλ.

Ως μέλη του Hellenic Caucus του Κογκρέσου, παραμένουμε σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Νωρίτερα, το μεσημέρι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι στη χθεσινή συνάντηση του με τον Ερντογάν του είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία αλλά χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου. Προσέθεσε μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ότι πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση

«Αυτό που είπα ήταν, είπα τον Δεκέμβριο, όπως θα θυμάστε, θα πρέπει να τους πουλήσουμε τα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσουμε και αυτά τα τζετ», είπε. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό». "Απλώς έπρεπε να πουλήσουμε, αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω αυτό. Και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε.", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη πως Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα στις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι το Κογκρέσο θα έχει τον τελευταίο λόγο ως προς το θέμα των F-16 για την Τουρκία πριν την συνάντηση Ερντογάν -Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.