Η Ρωσία θα απάντησει γρήγορα και «ασύμμετρα» στις όποιες προκλήσεις
Βλάντιμιρ Πούτιν

Η Ρωσία θα απάντησει γρήγορα και «ασύμμετρα» στις όποιες προκλήσεις

Με σαφείς αιχμές, προειδοποιήσεις και απειλές κατά της Δύσης κινήθηκε η καθιερωμένη ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Λευκορωσία, αλλά ελάχιστη στο φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας.

Χαρακτηριστικά ο Πούτιν στάθηκε στο πρόσφατο μπαράζ κυρώσεων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες λέγοντας «Έχουν γίνει κάτι σαν... σπορ, οι μη φιλικές κινήσεις κατά της χώρας μας. Η Μόσχα θέλει καλές σχέσεις με όλους, ωστόσο τώρα στρέφονται εναντίον μας με ανεδαφικές κατηγορίες».

Ακόμη, ο Πούτιν έστειλε σκληρό μήνυμα σε όσους αρνηθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση διαφορών: «Η Ρωσία θα βρει ασύμμετρους, γρήγορους και σκληρούς τρόπους να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, αν οι άλλες χώρες αρνηθούν το διάλογο μαζί της».

«Η πρακτική της οργάνωσης πραξικοπημάτων και των προσπαθειών δολοφονίας αρχηγών κρατών είναι υπερβολική για εμάς. Η Δύση δεν αντέδρασε με κανέναν τρόπο στην απόπειρα δολοφονίας του Λουκασένκο. Μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε άποψη για το Λουκασένκο, αλλά οργανωμένοι φόνοι, αυτό πάει πολύ»  τόνισε, αναφερόμενος σε φήμες που προέκυψαν περί σχεδίου δολοφονίας του ηγέτη της Λευκορωσίας,  Αλεξάνταρ Λουκασένκο και μελών της οικογένειάς του.

«Σε ορισμένες χώρες, έχει δημιουργηθεί μια άσχημη συνήθεια, να συνδέουν τη Ρωσία με τέτοιες πρακτικές. Θέλουμε πραγματικά να έχουμε καλές σχέσεις με όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως κανείς δεν θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και πως η Ρωσία είναι αυτή που ξεκαθαρίζει ποιες είναι αυτές.

Η ετήσια ομιλία του Πούτιν πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Έκθεση Manezh, στο κέντρο της Μόσχας και μεταδόθηκε ζωντανά από τα μεγαλύτερα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα. Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πούτιν εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την έξοδο της χώρας από την υγειονομική κριση. «Ήμουν πάντα σίγουρος πως θα το ξεπεράσουμε» είπε, προσθέτοντας: «Η ανάπτυξη τριών εμβολίων κατά της Covid από τη Ρωσία φανερώνει την αναπτυσσόμενη επιστημονική προοπτική της χώρας μας». Ακόμα, παρότρυνε τους Ρώσους να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, ώστε έως το φθινόπωρο να έχει εξασφαλίσει η Ρωσία την επιδιωκόμενη «συλλογική ανοσία».