Η Ρωσία ανέπτυξε τους S-300V4 στις Κουρίλες Νήσους απέναντι στην Ιαπωνία

Η Ρωσία ανέπτυξε τους S-300V4 στις Κουρίλες Νήσους απέναντι στην Ιαπωνία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει το αναβαθμισμένο αντιπυραυλικό σύστημα S-300V4  σε μια αμφισβητούμενη αλυσίδα νησιών, τις Κουρίλες κοντά στην Ιαπωνία, μια κίνηση που είναι πιθανό να εξοργίσει το Τόκιο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το κινητό σύστημα αεροπορικής άμυνας που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση βαλλιστικών και εναέριων επιθέσεων βρίσκεται σε ένα από τα τέσσερα αμφισβητούμενα νησιά που κατέχει η Ρωσία. 

Οι Κουρίλες νήσοι είναι νησιωτικό αρχιπέλαγος στη βορειοανατολική Ασία. Εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το Χοκκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας και χωρίζουν την Οχοτσκική θάλασσα από τον βόρειο Ειρηνικό.

Η διένεξη για τις Κουρίλες νήσους σκιάζει τις σχέσεις Μόσχας - Τόκιο εδώ και δεκαετίες και αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την υπογραφή μόνιμης συμφωνίας ειρήνης για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία αποκαλεί το σύμπλεγμα των τεσσάρων διαφιλονικούμενων νησιών -Ιτουρούπ, Κουνασίρ, Σικοτάν και Χαμπομάι-  ως «Δυτικές Κουρίλες», ενώ η Ιαπωνία «Βόρεια Εδάφη».