Κίνα προς ΝΑΤΟ: Δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε προκλήσεις

Κίνα προς ΝΑΤΟ: Δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε προκλήσεις

Η αποστολή της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το ΝΑΤΟ την Τρίτη να σταματήσει να υπερβάλλει τη «θεωρία απειλής» αφού οι δυτικοί ηγέτες προειδοποίησαν χθες με το κοινό ανακοινωθέν τους ότι το Πεκίνο παρουσιάζει «συστημικές προκλήσεις» για τη συμμαχία.

«Δεν θα αποτελούμε συστημική πρόκληση  για κανέναν, αλλά αν κάποιος θέλει να μας θέσει μια τέτοια πρόκληση, δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι» ανέφερε η ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματικής αποστολής.

Τα σχόλια του Πεκίνου έρχονται αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συμμαχία «ανησυχεί για τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον» στην οποία στηρίζεται το μπλοκ. Ανέφερε επίσης το ραγδαία αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση.

Το ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ ανέφερε την Κίνα 10 φορές. Συγκριτικά το αντίστοιχο ανακοινωθέν μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής του 2019 ανέφερε την Κίνα μία φορά. Η Ρωσία ονομάστηκε περισσότερες από 60 φορές φέτος. Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι το μπλοκ «διατηρεί εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα όπου είναι δυνατόν».

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να οικοδομήσει ένα ενωμένο μέτωπο στο Πεκίνο, αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε σε μια μέτρια καταδίκη στη συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά το Σαββατοκύριακο.

Ο Μπάιντεν είχε πιέσει την ομάδα να αντιμετωπίσει την Κίνα σε θέματα όπως η καταναγκαστική εργασία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για το σχέδιο Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road Initiative).

Είπε επίσης ότι έθιξε το ζήτημα της Κίνας η οποία αρνείται την εξωτερική πρόσβαση στα εργαστήριά της για να προσδιοριστεί η προέλευση του νέου κορoνοϊού που προκάλεσε την πανδημία του Covid-19.

Το ανακοινωθέν της ομάδας της G7 καλεί για μια «έγκαιρη, διαφανή, με γνώμονα τον τους ειδικούς και την επιστημονική μελέτη» έρευνα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προέλευση της νόσου.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα, η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο κατήγγειλε την κοινή δήλωση του G7 ως «χονδροειδή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας»

«Σταματήστε να συκοφαντείτε την Κίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση της πρεσβείας της ασιατικής χώρας.

Όπως τόνισε η διπλωματική αποστολή της Κίνας στη βρετανική πρωτεύουσα, αντί να προκαλεί τεχνητές αντιπαραθέσεις και εντάσεις, η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών, όπως αυτοαποκαλείται το G7, που εξαιρεί πάντως την Κίνα, καλύτερα θα ήταν να κάνει κάτι που θα είναι πιο κοντά στο να προωθεί τη διεθνή συνεργασία.