Γυρνούν την πλάτη τους και οι Ευαγγελιστές στον Τραμπ;

Γυρνούν την πλάτη τους και οι Ευαγγελιστές στον Τραμπ;

Μια ομάδα που παραδοσιακά στηρίζει τους Ρεπουμπλικάνους οι Ευαγγελιστές δείχνουν το τελευταίο διάστημα να αποστασιοποιούνται από τον Αμερικανό πρόεδρο με αφορμή τα γεγονότα που ακολούθησαν την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη πορεία Ευαγγελιστών προς τον Λευκό Οίκο με επικεφαλής τον Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων και σφοδρό πολέμιο του Τραμπ, Μιτ Ρομνει. Ο Ρομνει ο οποίος είναι γνωστός για την πίστη του, όντας Μορμόνος, έγινε με αυτόν τον τρόπο ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος εν ενεργεία πολιτικός που συμμετέχει στις πορείες κατά του ρατσισμού.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ είχε εξοργίσει μεγάλο μέρος της θρησκευτικής κοινότητας ύστερα από την εμφάνιση του στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με την Αγία Γραφή, εν μέσω ταραχών. Η προσπάθεια του να τονίσει τη σημασία του "νόμου και της τάξης" και τη λήψη όλων των μέτρων προκάλεσε τις οργισμένες δηλώσεις επισκόπων ανωτάτων κληρικών και άλλων αξιωματούχων των θρησκευτικών δογμάτων των ΗΠΑ

Εξάλλου, οι σχέσεις του Τραμπ με την σημαντική θρησκευτική ομάδα των Ευαγγελιστών έχουν χειροτερέψει εδώ και καιρό. Στα τέλη του 2019, σε κύριο άρθρο του το περιοδικό «Η Χριστιανοσύνη Σήμερα» (Christianity Today), τάχθηκε υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτόν ως «ηθικά χαμένο». Και εξηγεί πως αν και συνήθως επιλέγει να μένει στο περιθώριο της πολιτικής επικαιρότητας, «αισθανόμαστε πως ενίοτε πρέπει να λέμε καθαρά τη γνώμη μας για τα πολιτικά πράγματα» και πως «...τα γεγονότα σε αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν χωράνε καμία αμφισβήτηση. 

Επιπρόσθετα, ένας από τους σημαντικότερους ιεροκήρυκες ο τηλε-ευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Τραμπ για το θέμα της Συρίας λέγοντας ότι κινδυνεύει να απολέσει την "Ουράνια Εντολή", επειδή επιτρέπει στον ισλαμιστή Ερντογάν να σφαγιάσει τους Κούρδους και τους χριστιανούς.

Το "ανάθεμα" των Ευαγγελιστών στον Πρόεδρο έχει σοβαρό αντίκτυπο στο παρόν και στο μέλλον του καθώς ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ψηφοφόρους είναι λευκοί ευαγγελιστές και από αυτούς το 80% ψήφισε τον Τραμπ το 2016, σύμφωνα με τις έρευνες