Γερμανία: Η μείωση των ρωσικών ροών στοχεύει να σπείρει το χάος

Γερμανία: Η μείωση των ρωσικών ροών στοχεύει να σπείρει το χάος

Για «επίθεση» έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφερόμενος στη μείωση παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε πρόσφατα η Μόσχα.

Οι μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε η Μόσχα, αποτελούν  «επίθεση» που στοχεύει να «σπείρει χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», κατήγγειλε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα παίρνει μια άλλη διάσταση. Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αποτελεί επίθεση εναντίον μας», είπε σε μια ομιλία του σε ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας στο Βερολίνο.

Μειώσεις για... τεχνικούς λόγους

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom μείωσε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream την περασμένη εβδομάδα κατά 40%, μετά κατά 33%, επικαλούμενος ένα τεχνικό πρόβλημα.

Ωστόσο, για τη γερμανική κυβέρνηση, πρόκειται για «πολιτική απόφαση», με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στην αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών.

Για να αντιμετωπίσει την πτώση των παραδόσεων, το Βερολίνο ανακοίνωσε την Κυριακή αυξημένη χρήση, έως το 2024, των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με καύση άνθρακα.

Πικρή απόφαση για την κυβέρνηση συνασπισμού η οποία έχει υποσχεθεί να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030.

«Οι δεξαμενές (φυσικού αερίου) είναι γεμάτες μόνο κατά 60% και αν μπούμε στον χειμώνα με μισογεμάτες δεξαμενές, και αν κλείσει η κάνουλα του φυσικού αερίου, τότε μιλάμε για μια σοβαρή οικονομική κρίση στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ, ο οποίος ανήκει πολιτικά στο γερμανικό Κόμμα των Πρασίνων.

Λόγω των τεράστιων αναγκών της βιομηχανίας της, η Γερμανία εισάγει σχεδόν το 35% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Βερολίνο να εργάζεται σκληρά για να προμηθευτεί ενέργεια από εναλλακτικές πηγές.

Σολτς: Οι κυρώσεις είναι σωστές

Νωρίτερα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην Ένωση των Γερμανών Βιομηχάνων, αφού σημείωσε ότι επιβλήθηκαν «άνευ προηγουμένου σκληρές κυρώσεις» στη Ρωσία, σχολίασε πως «οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα». «Ναι, αυτές οι κυρώσεις βλάπτουν και εμάς τους ίδιους. Βλάπτουν τις εταιρείες μας, αλλά είναι σωστές», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι στο ταξίδι του στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη, μιλώντας στην ένωση βιομηχάνων της Γερμανίας.

Η Δύση «δεν αποδέχεται τη βίαιη επίθεση στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προμηθεύεται «όπλα διεξοδικα» ενώ σημείωσε ότι επιβλήθηκαν «άνευ προηγουμένου σκληρές κυρώσεις» στη Ρωσία.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «ένα πράγμα είναι σαφές: θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με όπλα, για όσο καιρό χρειάζεται την υποστήριξή μας».

Η Ευρώπη γυρνά στον άνθρακα 

Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου που απειλούν με ενεργειακή κρίση και έναν δύσκολο χειμώνα.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία έχουν ήδη προαναγγείλει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση που οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη τη στιγμή που όλες οι οικονομίες δίνουν μάχη με τον υψηλό πληθωρισμό.

Χθες, η Ολλανδία ανακοίνωσε την άρση των περιορισμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα ώστε να αντισταθμίσει μια πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια μέρα μετά τη λήψη παρόμοιου μέτρου από τη γειτονική της Γερμανία.

"Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση άρση των περιορισμών παραγωγής για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα από το 2022 έως το 2024, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ρομπ Γέτεν. "Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορούν εκ νέου να λειτουργήσουν με πλήρη παραγωγική ικανότητα αντί του μέγιστου ορίου 35%", πρόσθεσε.