Γεβγκένι Μουράγεφ: Η Ουκρανία χρειάζεται νέους πολιτικούς ηγέτες

Γεβγκένι Μουράγεφ: Η Ουκρανία χρειάζεται νέους πολιτικούς ηγέτες

Ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Γεβγκένι Μουράγεφ, τον οποίο η Βρετανία κατονόμασε ως πιθανό υποψήφιο που έχει επιλεγεί από το Κρεμλίνο για να ηγηθεί της χώρας μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η Ουκρανία χρειάζεται νέους ηγέτες.

Νωρίτερα υπόψιν, ο Μουράγεφ είχε χλευάσει τον ισχυρισμό του Λονδίνου ότι η Ρωσία θέλει να τον θέσει επικεφαλής ενός καθεστώτος-μαριονέτα στο Κίεβο. Σε ανάρτησή του στο Facebook ωστόσο ζήτησε να μπει ένα τέλος στον διαχωρισμό των Ουκρανών πολιτικών σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους.

«Η εποχή των φιλοδυτικών και των φιλορώσων πολιτικών στην Ουκρανία τελείωσε ανεπιστρεπτί. Η Ουκρανία χρειάζεται νέους πολιτικούς, η πολιτική των οποίων θα βασίζεται αποκλειστικά στην αρχή του εθνικού συμφέροντος της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού», έγραψε.

Όπως επισημαίνεται ο Μουράγεφ γεννήθηκε το 1976 στο Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και είναι μεταξύ των αντιπολιιτευόμενων πολιτικών που αντιτίθεται στους φιλοδυτικούς ηγέτες οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία μετά τις κινητοποιήσεις της Πλατείας Μαϊντάν, το 2014.

Ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του από το Χάρκοβο, ως σύμμαχος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία μετά την εξέγερση της Μαϊντάν.

Την περίοδο 2014-19 ήταν βουλευτής, αρχικά του Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, ενός κόμματος που σχηματίστηκε από μέλη του Κόμματος των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς, το οποίο υποστηριζόταν από τη Μόσχα.

Ωστόσο τον Ιούνιο του 2016 πήρε αποστάσεις και ίδρυσε το δικό του κόμμα, το «Για τη ζωή», με παρόμοια ιδεολογία. Το 2018 ίδρυσε ένα άλλο κόμμα, το «Νάσι». Δήλωσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2019, όμως κατόπιν την απέσυρε.

Ποιες είναι οι πολιτικές απόψεις του Μουράγεφ

Υπογραμμίζεται ότι ο Μουράγεφ προωθούσε απόψεις που συντάσσονται με το ρωσικό αφήγημα για την Ουκρανία. Θεωρούσε τις διαδηλώσεις στη Μαϊντάν ως πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τη Δύση. Πέρσι χαρακτήρισε «εσωτερική διένεξη» τον πόλεμο στην περιοχή Ντονμπάς μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών. Το Κίεβο και η Δύση θεωρούν ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών.

Σημειώνεται ότι το 2021 ο Μουράγεφ είπε ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελέγχεται από τη Δύση και άφησε να εννοηθεί, όπως λέει και η Ρωσία, ότι η Ουκρανία μπορεί να επιχειρήσει να ανακτήσει δια της βίας τα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, κάτι που διαψεύδεται από το Κίεβο. «Ο Ζελένσκι είναι όμηρος και εκβιάζεται από τη MI6, τη CIA, από οποιονδήποτε. Αύριο μπορεί να τον αναγκάσουν να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς, που θα οδηγήσει σε πόλεμο ευρείας κλίμακας», είπε. Εάν η Ρωσία παρασυρθεί σε μια κλιμάκωση «αυτό θα σημάνει τον θάνατο χιλιάδων Ουκρανών από τη μία και την άλλη πλευρά της γραμμής οριοθέτησης», πρόσθεσε.

Πόση επιρροή διαθέτει ο Μουράγεφ

Περαιτέρω, ο Μουράγεφ δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Βίκτορ Μέντβετσουκ, ο φιλορώσος επιχειρηματίας και βουλευτής που δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι νονός της κόρης του και πέρσι τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση ως ύποπτος για προδοσία. Ασκεί ωστόσο επιρροή μέσω του τηλεοπτικού καναλιού Nash, το οποίο άρχισε να εκπέμπει τον Νοέμβριο του 2018 και επισήμως ανήκει στον πατέρα του, τον Βολοντίμιρ.

Σύμφωνα μάλιστα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Razumkov Centre, τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν έβδομος, με ποσοστό 6,3%, μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Μια άλλη δημοσκόπηση, του Rating, τον έφερνε στην Πέμπτη θέση.

Σημειώνεται ότι στο πόθεν έσχες του 2017 δήλωνε ότι διαθέτει 2 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, 1 εκατομμύριο ευρώ και 13 εκατομμύρια χρίβνια.

Ο Βολοντίμιρ Φεσένκο, ένας Ουκρανός πολιτικός αναλυτής, χαρακτήρισε «παράξενη» την επιλογή του Μουράγεφ από τη Μόσχα. «Αν και φιλορώσος, ο Μουράγεφ δεν είναι τόσο κοντά στο Κρεμλίνο, ιδίως αν τον συγκρίνουμε με τον Μέντβετσουκ», όπως εξήγησε.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Θα επισκεφθεί τη Μόσχα τον Φεβρουάριο για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της

DW: Η Βρετανία επιδεικνύει αποφασιστικότητα έναντι της Ρωσίας

Τύμπανα πολέμου στα ρωσο - ουκρανικά σύνορα

Τι θα σήμαινε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν μπλοφάρει