Γαλλία: Νέα σύσταση για χρήση χειρουργικής μάσκας, όχι υφασμάτινης

Γαλλία: Νέα σύσταση για χρήση χειρουργικής μάσκας, όχι υφασμάτινης

Τη χρήση των χειρουργικών μασκών και όχι των υφασμάτινων, για την καλύτερη δυνατή προστασία του κοινού από την πανδημία του κορονοϊού και κυρίως των μεταλλάξεων του, συστήνουν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, υποστήριξε ότι οι υφασμάτινες και, κυρίως, οι χειροποίητες μάσκες, παρέχουν μειωμένη προστασία έναντι των νέων μεταλλάξων του κορονοϊού: της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. «Η πρόταση που κάνω στο γαλλικό λαό είναι να μην χρησιμοποιείτε πλέον μάσκες υφάσματος», δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής γαλλικών νοσοκομείων, το βρετανικό στέλεχος αναμένεται να εξαπλωθεί ραγδαία στη γαλλική επικράτεια τον επόμενο μήνα, οδηγώντας πιθανώς σε ένα τρίτο εθνικό lockdown.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, μόνο τρεις τύποι μάσκας θα πρέπει να φοριούνται σε δημόσιους χώρους, ακόμη και αν θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί στην πράξη ότι τηρείται αυτή η οδηγία: Οι χειρουργικές μάσκες, οι μάσκες ειδικού τύπου «FFP2» και οι βιομηχανικές μάσκες προσώπου, όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο RTL, παρέχουν τη μεγαλύτερη προστασία έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Η Γαλλία έχει αναφέρει περισσότερους από 71.000 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας. Βρίσκεται τώρα στο 35% του μέγιστου ποσοστού μόλυνσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, πολύ κάτω από τη γειτονική της, τη Βρετανία, που είναι στο 70%. Τα γαλλικά σχολεία είναι ακόμη ανοιχτά και επιτρέπεται το εμπόριο.

Ωστόσο, οι Γάλλοι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας λένε ότι έχουν εντοπίσει αύξηση των ποσοστών μετάδοσης τις τελευταίες ημέρες και είναι επίσης επιφυλακτικοί για την εξάπλωση νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του COVID-19 που είναι διαδεδομένες σε άλλες χώρες.