FT: Η Κίνα «θολώνει τα νερά» για την προέλευση του κορονοϊού πριν την έλευση του κλιμακίου του ΠΟΥ

FT: Η Κίνα «θολώνει τα νερά» για την προέλευση του κορονοϊού πριν την έλευση του κλιμακίου του ΠΟΥ

Λίγες μέρες πριν την άφιξη της διεθνούς επιστημονικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα που συγκροτήθηκε για να βρει την προέλευση του ιού, ο οποίος προκάλεσε την πανδημία της Covid-19, τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στην κάλυψη του θέματος.

Η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας σε μια ανάρτηση στο Facebook την Τετάρτη υποστήριξε ότι "όλα τα διαθέσιμα στοιχεία» υποδηλώνουν ότι ο ιός δεν ξεκίνησε στην Ουχάν", επικαλούμενοι Κινέζους ειδικούς, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.  Τα τοπικά μέσα μάλιστα τονίζουν ότι οι κινεζικές αρχές δεν "απέκρυψαν στοιχεία που επιβεβαίωναν οτι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο".

"Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια ομάδα επί του πεδίου. Πρέπει απολύτως η διεθνής ομάδα μας να μπορέσει να συναντήσει τους Κινέζους συναδέλφους της και να πάει επί του πεδίου", υπογράμμισε προ ημερών, ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

Η διεθνής ομάδα που αποτελείται από δέκα αναγνωρισμένους επιστήμονες στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους, έχει ως αποστολή να εντοπίσει την προέλευση του ιού και να μάθει πώς μεταδόθηκε στον άνθρωπο, αλλά επί του παρόντος δεν έχει καταστεί δυνατόν να μεταβεί στην Κίνα, όπου η πανδημία άρχισε στα τέλη του 2019. Παρότι οι επιστήμονες αυτοί σκέφτονται γενικά ότι ο αρχικός ξενιστής του ιού είναι μια νυχτερίδα, δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που επέτρεψε την μετάδοση στον άνθρωπο.