Φόβοι για 60 νεκρούς σε σχολείο που βομβαρδίστηκε - Νέες αναφορές για πυρηνικά από τον επικεφαλής της Roscosmos
Ουκρανία

Φόβοι για 60 νεκρούς σε σχολείο που βομβαρδίστηκε - Νέες αναφορές για πυρηνικά από τον επικεφαλής της Roscosmos

Φόβοι ακόμα και για 60 νεκρούς στο σχολείο που βομβαρδίστηκε στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα, στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, στο σχολείο είχαν αναζητήσει καταφύγιο περίπου 90 άνθρωποι.

Κίεβο και Μόσχα έχουν ανακοινώσει ότι έχουν απομακρυνθεί οι άμαχοι από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, με τους υπερασπιστές του πάντως, να ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όσο είμαστε ζωντανοί για να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε σε διαδικτυακή διάσκεψη ο λοχαγός Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος Αζόφ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι τελευταίες εξελίξεις

22:37 Κουλέμπα: Λάθος της Γερμανίας η εντολή να μαζευτεί ουκρανική σημαία στους εορτασμούς για τη λήξη του Β΄ΠΠ

Για «λάθος» εκ μέρους της Γερμανίας έκανε λόγο το Κίεβο αφού την Κυριακή η γερμανική αστυνομία διέταξε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Σοβιετικό Μνημείο στο Βερολίνο να μαζέψουν την τεράστια ουκρανική σημαία που είχαν ξεδιπλώσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή.

«Το Βερολίνο έκανε λάθος, απαγορεύοντας τα ουκρανικά σύμβολα. Είναι βαθύτατα εσφαλμένο να τα εξισώνεις με τα ρωσικά σύμβολα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Είναι μια επίθεση εναντίον όλων εκείνων που υπερασπίζονται σήμερα την Ευρώπη και τη Γερμανία απέναντι στη ρωσική επίθεση», πρόσθεσε.

22:22 Συνάντηση Μπάιντεν - Ντράγκι την Τρίτη στην Ουάσινγκτον

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, στις 10 και 11 Μαΐου. Την Τρίτη πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Όπως υπογραμμίζει η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης «η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία για να υπογραμμιστεί, και πάλι, η ιστορική φιλία και η ισχυρή εταιρική σχέση των δυο χωρών».

21:57 Ντράγκι: Πρέπει να προχωρήσουμε με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και να προχωρήσουμε με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός, και για να δοθεί νέα ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι που συμμετείχε στη συνεδρίαση των ηγετών της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης.

21:45 Τζόνσον: Ο κόσμος πρέπει να εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι ο κόσμος πρέπει να εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με κάθε δυνατό τρόπο, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά την τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, στην οποία μετείχε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον είπε ότι ο κόσμος «πρέπει να κάνει περισσότερα και να κινηθεί γρηγορότερα» για να στηρίξει την Ουκρανία.

21:31 Κυβερνήτης Λουχάνσκ: Οι 60 αγνοούμενοι στο σχολείο της Μπιλοχορίβκα είναι πιθανότατα νεκροί

Φόβους ότι είναι νεκροί και οι 60 άνθρωποι που αγνοούνται μετά τον βομβαρδισμό ενός σχολείου όπου είχαν καταφύγει, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, εξέφρασε ο κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι.

Το χωριό Μπιλοχορίβκα έγινε στόχος αεροπορικού βομβαρδισμού, «οι βόμβες έπληξαν το σχολείο και, δυστυχώς, καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφερε ο κυβερνήτης στο Telegram. Στο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο συνολικά 90 άνθρωποι και οι 27 από αυτούς σώθηκαν.

21:14 Ο Τριντό κατηγορεί τον Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται «γι' αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου» αφού επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα την πόλη Ιρπίν της Ουκρανίας, όπου το Κίεβο λέει ότι οι Ρώσοι σφαγίασαν αμάχους.

20:29 Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι πύραυλοι κατέστρεψαν αμερικανικό εξοπλισμό στο Σολεντάρ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό με τον οποίο είχαν εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και άλλες, αδιευκρίνιστες χώρες της Δύσης, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Σολεντάρ.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε έξι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και όπλων του πυροβολικού στις περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Χαρκόβου ενώ η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό Su-25.

20:23 Σολτς: Ο Πούτιν θέλει να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητα της Ουκρανίας

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο και ανησυχία για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.

20:04 G7: Σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου - Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά Μόσχας

Για την σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεσμεύτηκαν οι ηγέτες της G7, ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσει ή να αποτρέψει τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι νέες κυρώσεις προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες.

Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.

17:57 Roskosmos: Σε έναν πυρηνικό πόλεμο θα καταστρέψουμε τις χώρες του NATO σε μισή ώρα

Ο επικεφαλής της Roskosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, είπε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα καταστραφούν από τη Ρωσία σε έναν πυρηνικό πόλεμο μέσα σε μισή ώρα, αλλά προέβη στην προτροπή να μην επιτρέψει η χώρα να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Σε έναν πυρηνικό πόλεμο, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα καταστραφούν από εμάς σε μισή ώρα. Αλλά δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, καθώς οι συνέπειες μιας ανταλλαγής πυρηνικών χτυπημάτων θα επηρεάσουν την κατάσταση του πλανήτη μας», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram σύμφωνα με το RIA Novosti.

«Το ΝΑΤΟ κάνει πόλεμο εναντίον μας. Δεν τον έχει κηρύξει, αλλά δεν αλλάζει τίποτα. Τώρα είναι προφανές σε όλους. Τα ουκρανικά τάγματα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι αναλώσιμες, τροφή για κανόνια για το ΝΑΤΟ. Είναι απλώς χειριστές, εκπαιδευμένοι από εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ που πατούν τους μοχλούς και τα κουμπιά των όπλων του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ρογκόζιν.

Παράλληλα, αποκάλεσε τη ρωσική εισβολή «πόλεμο για την αλήθεια και το δικαίωμα της Ρωσίας να υπάρχει ως ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος».

17:41 Ουκρανία: Το Ιρπίν επισκέφθηκε ο Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό πραγματοποίησε σήμερα μια επίσκεψη-έκπληξη στην ουκρανική πόλη Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, την οποία είχαν θέσει υπό την κατοχή τους προσωρινά τα ρωσικά στρατεύματα, έγινε γνωστό από τον δήμαρχο της πόλης στο Telegram.

17:25: Τζιλ Μπάιντεν: Επισκέφθηκε την Ουκρανία - Συνάντηση με την Ολένα Ζελένσκα

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν πραγματοποίησε ένα ταξίδι - έκπληξη στην Ουκρανία την Κυριακή για να προσφέρει τη στήριξη της στον ουκρανικό λαό εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας.

Η Μπάιντεν επισκέφθηκε ένα σχολείο που λειτουργεί ως προσωρινό καταφύγιο και συνάντησε την πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, σύμφωνα με το Reuters.

17:24 Ουκρανία: Ο Bono των U2 έδωσε συναυλία στο μετρό του Κιέβου

Ο Bono και οι The Edge από τους U2 έδωσαν συναυλία σε ένα καταφύγιο -σταθμό του μετρό στο Κίεβο της Ουκρανίας σήμερα, έπειτα από πρόσκληση από τον Πρόεδρο Ζελένσκι.

Το συγκρότημα από την Ιρλανδία μοιράστηκε τα νέα σε μια ανάρτηση στο Twitter: «Ο Πρόεδρος @ZelenskyyUa μας προσκάλεσε να εμφανιστούμε στο Κίεβο ως επίδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό και γι' αυτό καταλήξαμε να κάνουμε. - Bono και The Edge #StandWithUkraine».

17:19 EE: Χωρίς τελική συμφωνία ακόμα για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Χωρίς τελική συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έκλεισαν οι σημερινές συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών μελών, ωστόσο έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο μεγαλύτερο τμήμα των κυρώσεων και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Συμβούλιο είναι ενωμένο σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης του 6ου πακέτου κυρώσεων», όπως επισημαίνουν από κοινού πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ.

«Απομένει ακόμα μια δουλειά για να ολοκληρώσουμε σε πνεύμα αλληλεγγύης, τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για τους όρους πετρελαϊκού εφοδιασμού προς τα κράτη-μέλη που βρίσκονται σήμερα σε μια κατάσταση πολύ ειδική σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό από ρωσικό αγωγό πετρελαίου».

16:39 Ρωσία: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισκέφθηκε τη Μαριούπολη

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Mαράτ Χουσνούλιν επισκέφτηκε τη Μαριούπολη, όντας ο πιο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχο που έχει πατήσει το πόδι του στην πόλη της Ουκρανίας έπειτα από εβδομάδες ρωσικών βομβαρδισμών.

16:17 Ρωσικό ελικόπτερο χτυπήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στο Φιδονήσι

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ρωσικό ελικόπτερο πλήττεται από ουκρανικό drone κοντά στο Φιδονήσι ανοιχτά της Οδησσού.

15:52 Ουκρανία: Επίθεση σε κονβόι με άμαχους - Πληροφορίες για 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα

Η αστυνομία στο Χάρκοβο ανακοίνωσε πως βρέθηκαν αρκετοί νεκροί, ανάμεσα τους και ένα 13χρονο κορίτσι, όταν ένα κονβόι οχημάτων, που προσπαθούσε να ξεφύγει από τις μάχες κοντά στην πόλη, δέχτηκε πυρά.

Ο Σερχίι Μπολβίνοφ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας, είπε ότι η αστυνομία έχασε την επαφή με τη συνοδεία πριν από λίγες ημέρες, όπως αναφέρει το CNN.

15:13 Τάγμα Αζόφ για Αζοφστάλ: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όσο είμαστε ζωντανοί

Ουκρανοί μαχητές στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, που αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, ορκίστηκαν την Κυριακή να συνεχίσουν τη στάση τους όσο είναι ζωντανοί.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε όσο είμαστε ζωντανοί για να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε σε διαδικτυακή διάσκεψη ο λοχαγός Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος Αζόφ της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

14:44 Πούτιν: Όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», κάνοντας σειρά συγκρίσεων μεταξύ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη σύρραξη στην Ουκρανία, στις ευχές του για τη 8η Μαΐου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», είπε ο Πούτιν στις ευχές που απηύθυνε σήμερα στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως και στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το κοινό καθήκον είναι να εμποδίσουμε την αναγέννηση του ναζισμού, ο οποίος προκάλεσε τόσα δεινά στους λαούς διαφορετικών χωρών», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι νέες γενιές θα είναι αντάξιες της μνήμης των πατέρων και των παππούδων τους».

14:45 Τζιλ Μπάιντεν: Συναντήθηκε με Ουκρανούς πρόσφυγες και εθελοντές στη Σλοβακία

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με Ουκρανούς πρόσφυγες στην ανατολική Σλοβακία, στην τελευταία ημέρα της περιοδείας της στη Ρουμανία και τη Σλοβακία, με στόχο να επισκεφθεί Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στις χώρες αυτές και γυναίκες και παιδιά που έφυγαν από την Ουκρανία για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

13:48 Γερμανία: Στο Κίεβο η πρόεδρος της γερμανικής Βουλής

Η πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Μπάερμπελ Μπας έφτασε στο Κίεβο την Κυριακή για να συζητήσει με τον πρωθυπουργό την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανέφερε αξιωματούχος του γερμανικού κοινοβουλίου στο Twitter.

13:38 Δήμαρχος Οδησσού: Σας χρειαζόμαστε για να γίνει η Οδησσός Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

«Με χαρά απευθύνομαι στο συνέδριο της ΝΔ, του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, το οποίο στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου», τόνισε ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Λέονιντ Τρουκάνοφ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ.

Εξήγησε πως αυτός είναι και ο λόγος που δέχθηκε την πρόσκληση και θέλησε να απευθύνει ένα μήνυμα στους συμπατριώτες του.

13:28 Ουκρανία: Σε ρωσικά χέρια η Ποπάσνα

Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν από την πόλη Ποπάσνα της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές πως η πόλη πλέον είναι σε ρωσικά χέρια.

Ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι τα στρατεύματά του είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ποπάσνα, όπως αναφέρει το Reuters.

13:18 Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου προβλέπει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα φτάσουν στα σύνορα με τη Ρωσία

Το Ινστιτούτο για τη Mελέτη του Πολέμου (ISW) προβλέπει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου είναι πιθανόν να φτάσουν μέχρι τα ρωσικά σύνορα τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό think tank, η ουκρανική αντεπίθεση βορειοανατολικά του Χαρκόβου σημειώνει σημαντική πρόοδο.

12:55 Ζελένσκι: Το κακό επέστρεψε

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το κακό επέστρεψε στην Ουκρανία εκφωνώντας μια συγκινητική ομιλία με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης, όταν η Ευρώπη γιορτάζει την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στους Συμμάχους που σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

11:56 Ουκρανία: Πάνω από 200 νεκρά παιδιά από την έναρξη του πολέμου

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία έχουν σκοτωθεί 225 παιδιά και έχουν τραυματιστεί 413. Τόνισε δε, όπως αναφέρει το Reuters, ότι τα νούμερα αναμένεται να είναι υψηλότερα, καθώς δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά από τις περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες και έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους.