Τουλάχιστον δύο νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου - Περίπου 60 άνθρωποι στα συντρίμμια
Ουκρανία

Τουλάχιστον δύο νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου - Περίπου 60 άνθρωποι στα συντρίμμια

Τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από ρωσικό βομβαρδισμό σε σχολείο στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα, στην ευρύτερη περιοχή του Λουχάνσκ.. Παράλληλα, περίπου 60 ακόμη άτομα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα συντρίμμια, δημιουργώντας ανησυχία για τον τελικό αριθμό των νεκρών.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχιι Γκαϊντάι στο σχολείο στο οποίο είχαν αναζητήσει καταφύγιο περίπου 90 άνθρωποι, ενώ μέχρι στιγμής τριάντα εξ' αυτών έχουν διασωθεί.

«Επτά από αυτούς είναι τραυματισμένοι», έγραψε ο Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στο Telegram. «Εξήντα άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν πεθάνει κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων».

Παράλληλα ο Γκαϊντάι επεσήμανε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, από τον βομβαρδισμό του χωριού Σιπίλοβο καταστράφηκε ένα σπίτι και 11 άνθρωποι παραμένουν στα ερείπια.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν βόμβα από αεροπλάνο, όχι βλήμα πυροβολικού, όταν έγινε η έκρηξη, η θερμοκρασία ήταν απίστευτα μεγάλη. Φυσικά, οι υπάλληλοί μας στην Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν τα συντρίμμια όσο πιο γρήγορα μπορούν, αλλά οι πιθανότητες να υπάρχουν ακόμα επιζώντες, είναι μικρές. Ελπίζουμε όμως για το καλύτερο. Λίγο αργότερα, όταν καθαριστούν τα συντρίμμια, θα ενημερώσω και πάλι. Ίσως, να υπάρχει κάποιος επιζών» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν εξαιτίας ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων στην πόλη Πριβίλα της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφεραν εξάλλου αξιωματούχοι μέσω Telegam.

Συνεχής ενημέρωση

13:29: Ουκρανία: Σε ρωσικά χέρια η Ποπάσνα

Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν από την πόλη Ποπάσνα της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές πως η πόλη πλέον είναι σε ρωσικά χέρια.

Ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι τα στρατεύματά του είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ποπάσνα, όπως αναφέρει το Reuters.

12:06: Πάνω από 200 νεκρά παιδιά από την έναρξη του πολέμου

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία έχουν σκοτωθεί 225 παιδιά και έχουν τραυματιστεί 413.

11:18 Στο Κίεβο η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ για τους εορτασμούς του τέλους του Β' Π.Π

Η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Μπέρμπελ Μπας έφτασε σήμερα στο Κίεβο, όπου σκοπεύει να συμμετάσχει στους εορτασμούς για το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη πριν 77 χρόνια.

Η πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών είναι η δεύτερη πλέον υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της Γερμανίας μετά τον πρόεδρο και κατά συνέπεια η πιο σημαντική Γερμανίδα πολιτικός που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Μπας μετέβη στο Κίεβο έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, του Ρουσλάν Στεφαντσούκ.

Η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στο Μπάμπι Γιαρ, το μνημείο στη μνήμη των εκτελεσθέντων Ουκρανών Εβραίων εκ μέρους του γερμανικού κοινοβουλίου.

11:10 Ρωσία: Κατέστρεψε ουκρανική κορβέτα και κατέρριψε δύο αεροσκάφη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κατέστρεψε μια ουκρανική κορβέτα κοντά στην Οδησσό με πυραυλικό χτύπημα τη νύχτα.

Ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά βομβαρδιστικά SU-24 και ένα ελικόπτερο πάνω από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα. Τέλος, ανέφερε ότι συνολικά τέσσερα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα και ένα σκάφος επίθεσης καταστράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

11:02 Οι Τσετσένοι έχουν καταλάβει την Πoπάσνα, σύμφωνα με τον επικεφαλής τους

Ο Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιώτες του έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η μάχη για την πόλη συνεχίζεται.

Στα μέσα Απριλίου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση η οποία επικεντρώθηκε στην ανατολική Ουκρανία, με τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς και επιθέσεις να σημειώνονται τον τελευταίο καιρό γύρω από την Ποπάσνα στην επαρχία Λουχάνσκ.

«Μαχητές των τσετσενικών ειδικών δυνάμεων (…) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Ποπάσνα», επεσήμανε ο Καντίροφ σε ανάρτησή του στο Telegram. «Οι κεντρικοί δρόμοι και περιοχές της πόλης έχουν καθαρίσει εντελώς», πρόσθεσε.

10:54 Βρετανία: Παροχή επιπλέον στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας ύψους 1,3 δισ. λιρών στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει επιπλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου λιρών (1,87 δισεκ. ευρώ) στην Ουκρανία, ενόψει της σημερινής βιντεοδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της G7 στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον, είναι ανάμεσα στους κυριότερους υποστηρικτές των προσπαθειών του Κιέβου να αποκρούσουν την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνησή του έχει προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με αντιαρματικούς πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα όπλα.

10:11 Ζελένσκι: Ούτε τρομοκράτες δε θα έκαναν στοχευμένες επιθέσεις σε μουσεία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο ότι έχει μείνει άφωνος αφού από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ένα μουσείο αφιερωμένο στον φιλόσοφο και ποιητή του 18ου αιώνα, τον Χριχόρι Σκοβορόντα.

Στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στο χωριό Σκοβοροντινίβκα στην ανατολική Ουκρανία επλήγη η στέγη του μουσείου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο και να τραυματιστεί ο 35χρονος φύλακάς του. Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα είχαν ήδη απομακρυνθεί από το μουσείο για λόγους ασφαλείας, επεσήμανε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου, ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.

«Κάθε ημέρα αυτού του πολέμου ο ρωσικός στρατός κάνει κάτι που με αφήνει άφωνο. Αλλά μετά, την επομένη, κάνει κάτι άλλο που σε κάνει να νιώθεις ξανά με τον ίδιο τρόπο», σχολίασε ο Ζελένσκι σε νυχτερινό του διάγγελμα χθες Σάββατο.

«Στοχευμένες επιθέσεις εναντίον μουσείων – ούτε καν οι τρομοκράτες δεν θα το σκεφτόντουσαν αυτό. Αλλά εναντίον αυτού του είδους του στρατού πολεμάμε», τόνισε.

09:23 Ρωσικό ΥΠΑΜ: 1,16 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία

Περίπου 1,16 εκατ. Ουκρανοί έχουν μεταφερθεί από την πατρίδα τους στη Ρωσία αφότου άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περίπου 205.000 παιδιά.

Μόνο από προχθές Παρασκευή, 18.580 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.840 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Το Κίεβο ερίζει ότι η Μόσχα εκτοπίζει παρά τη θέλησή τους πολίτες της Ουκρανίας και δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη που ελέγχει. Η ρωσική κυβέρνηση το αρνείται, διατείνεται ότι σκοπός των μετακινήσεων αμάχων είναι να σωθούν από τις εχθροπραξίες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

09:48 Γερμανία: Επιπλέον βοήθεια ύψους 63 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας 63 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό για μένα η Γερμανία να βοηθά την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά για να γίνει η ζωή του ουκρανικού λαού κάπως πιο υποφερτή», εξήγησε η υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Για αυτόν τον λόγο, αυξήσαμε το πρόγραμμα άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία από τα 122 στα 185 εκατομμύρια ευρώ», συνέχισε η κυρία Σούλτσε. Το ποσό «θα αξιοποιηθεί για να αποκατασταθεί η παροχή πόσιμου νερού» και για «να ανοικοδομηθούν κατεστραμμένα διαμερίσματα, σχολεία και νηπιαγωγεία», διευκρίνισε.

«Άλλα υπουργεία δίνουν ακόμη περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε κι άλλα. Όταν σταματήσουν να πέφτουν οι βόμβες, η Γερμανία θα βοηθήσει, θα προσφέρει δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση. Το υπουργείο μου ήδη προετοιμάζεται γι’ αυτό», συμπλήρωσε.