Φινλανδία: Σε διαιτησία με την Gazprom για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια

Φινλανδία: Σε διαιτησία με την Gazprom για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια

Ο κρατικός πάροχος ενέργειας της Φινλανδίας Gasum δήλωσε την Τρίτη ότι θα παραπέμψει τη διαφωνία του για τις πληρωμές σε ρούβλια με τη ρωσική Gazprom Export σε διαδικασία διαιτησίας.

Η Gasum είπε ότι δεν θα δεχτεί την απαίτηση της Gazprom Export να πληρώσει σε ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου της στη Φινλανδία και ως εκ τούτου αναμένει ότι οι ροές φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία θα μπορούσαν να σταματήσουν.

«Σε αυτήν την κατάσταση, η Gasum δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει το συμβόλαιο σε διαιτησία. Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μπορέσουμε να παρέχουμε στους Φινλανδούς πελάτες μας την ενέργεια που χρειάζονται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Γιλγιάνεν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στοχεύει να τροφοδοτεί τους πελάτες της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μέσω του αγωγού αερίου BalticConnector που συνδέει το φινλανδικό με το βαλτικό δίκτυο αερίου στον κόλπο της Φινλανδίας. 

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι περιορισμοί στην ικανότητα μετάδοσης του αγωγού μπορεί να προκαλέσει ζητήματα. 

Πιο μακροχρόνια, η Φινλανδία σχεδιάζει να νοικιάζει ένα πλωτό τέρμιναλ μαζί με την Εστθονία για να εισάγει LNG. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επικαιροποιημένη οδηγία, που κοινοποιήθηκε στα κράτη της Ε.Ε. την Παρασκευή, η Κομισιόν επιβεβαίωσε την προηγούμενη οδηγία της. Είπε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα και ότι μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο – αρκεί να το κάνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα υπάρχοντα συμβόλαια και να δηλώνουν ότι η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί όταν πληρωθεί σε αυτό το νόμισμα.