Ερντογάν: Προανήγγειλε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Πούτιν, Ζελένσκι για συνάντηση κορυφής

Ερντογάν: Προανήγγειλε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Πούτιν, Ζελένσκι για συνάντηση κορυφής

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογο του  τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι επικοινωνίες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνάντηση των ηγετών στην Τουρκία για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες και έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο. Φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Αττάλεια, και διαπραγματευτών και από τις δύο χώρες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ πίεσε για μια συνάντηση ηγετών.

«Δεν είμαστε χωρίς ελπίδα», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters όταν ρωτήθηκε για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. «Οι φίλοι μας θα έρθουν σε επαφή μαζί τους σήμερα, σκοπεύουμε να επικοινωνήσουμε ξανά με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν και τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι σήμερα ή αύριο», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας:  «Με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε τη διαδικασία στην Κωνσταντινούπολη σε επίπεδο των ηγετών».