Ερντογάν: Καμία υποχώρηση στο Αιγαίο - Να δώσει μήνυμα ο ελληνικός λαός στους κυβερνώντες του

Ερντογάν: Καμία υποχώρηση στο Αιγαίο - Να δώσει μήνυμα ο ελληνικός λαός στους κυβερνώντες του

Την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας ακόμα και οδηγίες στους Έλληνες ψηφοφόρους για το τι να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. «Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό», ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Πολέμου στην Κωνσταντινούπολη.

«Μην έχει κανείς αμφιβολία στη Δύση ότι θα υπερασπιστούμε τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας, δίχως να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και ασκώντας μέχρι τέλους τα δικαιώματα που μας παραχωρήθηκαν με διεθνείς συνθήκες. Συστήνουμε στην κυβέρνηση της Ελλάδας, που, αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τις μεταξύ μας διαφορές με διάλογο και συνομιλίες, προσπαθεί να εκφοβίζει με το να κρύβεται κάτω από τη φούστα άλλων και να κάνει το νταή, να παραδειγματιστεί από τις εξελίξεις στην περιοχή κι από τα όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα. Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία πάντα είχε σημαντική θέση στο ΝΑΤΟ»

Σχετικά με την πρόσφατη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είχε πάντα ξεχωριστή θέση στο ΝΑΤΟ, με τη συνεισφορά που έχει στη Συμμαχία.

«Όμως, είναι εμφανές ότι χώρες με τις οποίες έχουμε συμμαχικές σχέσεις στο ΝΑΤΟ  δεν υποστήριξαν κατά την πρόσφατη περίοδο επαρκώς τις ευαισθησίες της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση των συνόρων της. Θυμόμαστε ακόμα πώς τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι λεγόμενοι σύμμαχοί μας, μας γύρισαν την πλάτη όταν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, το PKK, οι YPG, ωθήθηκαν προς τα σύνορά μας έξι-επτά χρόνια πριν. Χάρη στον Αλλάχ, δεν μας πείραξε πολύ γιατί έχουμε αρκετή δύναμη, μέσα και ικανότητα για να εξασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια. Ωστόσο, είναι πολύ φυσικό για εμάς να ενεργήσουμε σύμφωνα με τις ευαισθησίες μας σε οποιαδήποτε κατάσταση, έχουμε την πρωτοβουλία όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια των συνόρων και τα εθνικά συμφέροντα. Θα είναι σκόπιμο να αξιολογηθούν οι τελευταίες εξελίξεις εντός του ΝΑΤΟ σε αυτό το πλαίσιο», υποστήριξε.