7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Επίτροπος Ρέιντερς για Πολωνία: Η ΕΕ θα προστατεύσει την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου

Επίτροπος Ρέιντερς για Πολωνία: Η ΕΕ θα προστατεύσει την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ανησυχεί» από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας το οποίο αποφάνθηκε ότι ορισμένα άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα και «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει την πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου, διαμήνυσε ο Επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς.

Ο Βέλγος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη διαβάσει τις λεπτομέρειες αυτής της απόφασης. Πρόσθεσε όμως ότι η πρωτοκαθεδρία του ευρωπαϊκού δικαίου επί του εθνικού δικαίου και ο δεσμευτικός χαρακτήρας των αποφάσεων της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης βρίσκονται «στην καρδιά της Ένωσης».

«Τα ευρωπαϊκά όργανα ενεργούν πέραν της δικαιοδοσίας τους», δήλωσε νωρίτερα η Γιούλια Πριλέμπσκα, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, αναφέροντας μια σειρά άρθρων των Συνθηκών τα οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, είναι αντίθετα με το πολωνικό Σύνταγμα. Κατήγγειλε επίσης «την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πολωνικό δικαστικό σύστημα».

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που προώθησε το PiS στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.

«Η πρωτοκαθεδρία του συνταγματικού νόμου επί άλλων νομοθετικών πηγών πηγάζει απευθείας από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Σήμερα (για άλλη μια φορά) αυτό επιβεβαιώθηκε με σαφήνεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο» ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιοτρ Μούλερ.

Οι επικριτές της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ αλλά και την ίδια τη σταθερότητα της Ένωσης.

Πηγή: Reuters