Ελλάδα - Τουρκία ακυρώνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων

Ελλάδα - Τουρκία ακυρώνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα των εθνικών επετείων

Τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματίσει στις 28 και 29 Οκτωβρίου, ανήμερα των εθνικών επετείων των δυο χωρών, γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας κάνοντας λόγο για ένα «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Associated press.

Να σημειωθεί ότι στις 29 Οκτωβρίου η γείτονα χώρα γιορτάζει την επέτειο της σύστασης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Ατατούρκ Κεμάλ το 1923.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, όπου συμμετείχαν από Ελλάδα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και από Τουρκίας ο Χουλουσί Ακάρ, συζητήθηκε το θέμα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στη χθεσινή, ενώ σχολιάζοντας τη σχετική συμφωνία επαίνεσε Αθήνα και Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

«Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ και κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία «να αποφύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και ενέργειες», αναδεικνύοντας το ρόλο του ΝΑΤΟ «ως μίας πλατφόρμας όπου συμμαχικές χώρες μπορούν να συναντηθούν και να επιλύσουν τις διαφορές τους».

«Δεν παίρνω θέση για τα υποκείμενα νομικά ζητήματα, αλλά είναι δεδομένο ότι η αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών είχε θετική επίδραση στην κατάσταση», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμα:

Ν. Παναγιωτόπουλος: Καμία συζήτηση εν μέσω προκλήσεων - Πρόταση Στόλτενμπεργκ η αναστολή των ασκήσεων