Ελεύθερη η είσοδος στις χώρες της ΕΕ για εμβολιασμένους πολίτες τρίτων χωρών

Ελεύθερη η είσοδος στις χώρες της ΕΕ για εμβολιασμένους πολίτες τρίτων χωρών

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να συμφώνησαν σήμερα να επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ στους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιασθεί με τις απαραίτητες δόσεις των εμβολίων κατά της Covid που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές που επικαλούνται τα Πρακτορεία Ειδήσεων.

Καθώς πλησιάζει η θερινή τουριστική περίοδος, οι πρεσβευτές των 27 ενέκριναν τη σύσταση αυτή που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πάντως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αναφέρει σε ανταπόκρισή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Συμβούλιο συνιστά τη χαλάρωση ορισμένων εκ των περιορισμών και κυρίως γι' αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που έχει εγκριθεί από την ΕΕ, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι Πρέσβεις συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν την προσέγγιση όσον αφορά στα ταξίδια εκτός της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Κρίστιαν Βίγκαν επισήμανε ότι «την ίδια ώρα, για να μειωθεί ο κίνδυνος να εισχωρήσουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στην ΕΕ, το Συμβούλιο συμφώνησε σε έναν μηχανισμό φρένου έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στα κράτη μέλη να δρουν γρήγορα και με συντονισμένο τρόπο».

Το μέτρο θα αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες (και με τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca, και τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson) και ικανοποιεί το σχετικό αίτημα τόσο της ελληνικής όσο και πολλών άλλων κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πορτογαλικής προεδρίας σχετικά με τη σύνταξη του κανονισμού για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει από την αρχή του μήνα την απελευθέρωση των μετακινήσεων για τους εμβολιασμένους, πράγμα που φαίνεται να γίνεται πλέον αποδεκτό και από τα σώματα που λαμβάνουν τις οριστικές αποφάσεις σε ενωσιακό επίπεδο.

Επίσης, οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών δέχθηκαν σήμερα να χαλαρώσουν το κριτήριο της επιδημιολογικής επίπτωσης για να καταρτίσουν αυτό τον κατάλογο, αυξάνοντάς την αναλογία από τις 25 στις 75 μολύνσεις (ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες). Η Επιτροπή είχε προτείνει να αυξηθεί στις 100.

Ο κατάλογος, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει επτά χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, συν την Κίνα εν αναμονή αμοιβαιότητας), θα πρέπει κατά συνέπεια να επιμηκυνθεί σημαντικά, σημειώνει το Reuters.

Ευρωπαϊκή πηγή για τη σύσταση του Συμβουλίου για τα ταξίδια από τρίτες χώρες στην ΕΕ

Σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου, ουσιαστικά όποιος πολίτης τρίτης χώρας είναι εμβολιασμένος με εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ μπορεί να μπει στην ΕΕ για τουρισμό ή για όποιο άλλο λόγο θέλει, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του, δηλαδή ακόμη κι αν η χώρα του είναι «κόκκινη», σημειώνει ευρωπαϊκή πηγή.

Εάν μία χώρα είναι «πράσινη», δηλαδή έχει 75 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, δείκτη θετικότητας κάτω από 4% ανά 100.000 τις τελευταίες 7 ημέρες και τεστ πάνω από 300 ανά 100.000 ημέρες τις τελευταίες 7 ημέρες, οι πολίτες της μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ ακόμη και μοριακό τεστ, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.

Άλλη πηγή εξηγεί ότι η σύσταση κάνει λόγο για «ταξιδιώτες χωρίς κίνδυνο» και όχι για «χώρες χωρίς κίνδυνο».

Τέλος, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει έξαρση σε μία χώρα, παίρνει σειρά ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που πρακτικά λαμβάνει μέτρα για αναστολή της διασποράς.

Διαβάστε ακόμα:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα περάσαμε τους 200 εκατ. εμβολιασμούς στην ΕΕ