Εκλογές ΗΠΑ: 306 εκλέκτορες για τον Μπάιντεν - 232 για τον Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: 306 εκλέκτορες για τον Μπάιντεν - 232 για τον Τραμπ

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Τζόρτζια, ενώ ο Τραμπ κέρδισε τη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research, σχετικά με τα αποτελέσματα στις δύο τελευταίες πολιτείες στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Edison Research, ο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Τραμπ.

Στην Τζόρτζια πρόκειται να γίνει ανακαταμέτρηση των ψήφων, δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων ήταν πολύ μικρή, μόλις μερικές χιλιάδες ψηφοδέλτια. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει: ό,τι και αν γίνει σε αυτήν την Πολιτεία που δίνει 16 εκλέκτορες, ο Μπάιντεν έχει ξεπεράσει το όριο των 270 που του χρειάζονται για να του ανοίξουν τις πύλες του Λευκού Οίκου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος νωρίτερα σήμερα επέμενε ότι είναι ο νικητής των εκλογών, τις οποίες εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «νοθευμένες». Οι υποστηρικτές του εξακολουθούν να βομβαρδίζονται από μηνύματα που τους καλούν να συμβάλουν οικονομικά για να «υπερασπιστούν τις εκλογές». Για αύριο σχεδιάζουν μια διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, μολονότι το επιτελείο του Τραμπ δεν κατάφερε μέχρι τώρα να παρουσιάσει κάποιο απτό στοιχείο που να αποδεικνύει εκλογική νοθεία σε ευρεία κλίμακα.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να πάει στη διαδήλωση. «Θα μπορούσα να προσπαθήσω να περάσω να πω μια καλημέρα», έγραψε στο Twitter.

Οι στενότεροι συνεργάτες, υπουργοί και σύμβουλοι του προέδρου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαβεβαίωναν ότι προετοιμάζονται για τη «δεύτερη θητεία» του. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα παραστεί στην ορκωμοσία του» τον Ιανουάριο, είπε χαρακτηριστικά στο Fox News η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, «άλωσε» ένα παραδοσιακό «κάστρο» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, καθώς πλέον και τα CNN και NBC επιβεβαιώνουν τη νίκη του στην πολιτεία της Αριζόνα.

Ο Μπάιντεν, του οποίου το προβάδισμα στην Αριζόνα είναι επί του παρόντος περίπου 11.000 ψήφοι, ή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, είναι ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος για προεδρία που επικράτησε στη συγκεκριμένη πολιτεία από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 1996.

Μάλιστα ο ο τέως πρόεδρος ήταν ο πρώτος Δημοκρατικός που κέρδισε την Αριζόνα από την εποχή του Χάρι Τρούμαν το 1948. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρατήσει  με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

CNN: Ποιοι Γερουσιαστές πιέζουν τον Τραμπ να αναγνωρίσει τον Μπάιντεν

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δεχθεί την ήττα του, ελπίζοντας σε μια νέα θητεία μέσω της δικαστικής οδού, οι Γερουσιαστές εμφανίζονται αμήχανοι με ορισμένους να ζητούν δημόσια να δοθεί πρόσβαση στον Τζο Μπάιντεν στις καθιερωμένες ενημερώσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλους να απαιτούν να αναγνωριστεί ως εκλεγμένος πρόεδρος. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNΝ αυτοί που αναγνωρίζουν τον Τζο Μπάιντεν, έχοντας δώσει δημόσια συγχαρητήρια είναι οι Γερουσιαστές: Λίζα Μαρκαουσκι, Σούζαν Κόλινς, Μιτ Ρόμνεϊ, Μπεν Σας. Οι τρεις πρώτοι μάλιστα είναι εδώ και καιρό στη "μαύρη λίστα" Τραμπ, ο οποίος τους έχει αποδοκιμάσει γιατί δεν συμβαδίζουν μαζί με τις απόψεις του. 

Υπάρχουν επίσης, οι Γερουσιαστές που δεν έχουν συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν αλλά ζητούν να ενημερώνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αυτοί είναι οι: Τσακ Γκρέισλι, Λίντσεϊ Γκρειαμ, Τζον Θουν, Τζέιμς Λανκφορντ,  Ρομπ Πορτμαν, Τζος Χοουλι και Μάικ Ραουντς. Οι πρώτοι τρεις εξ'αυτών είναι Γερουσιαστές με ιδιαίτερη βαρύτητα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο Γκρέισλι είναι ο παλαιότερος Γερουσιαστής, ο Γκρειαμ είναι επικεφαλής της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων και ο Θουν υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία. 

Παρόλα αυτά, ο πλέον ισχυρός Γερουσιαστής Μιτς Μακονελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα αυτό, τηρεί μια περίεργη στάση. Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες το «αποτέλεσμα είναι αμφισβητούμενο, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Όλες οι νόμιμες (ψήφοι) πρέπει να μετρηθούν και να εξαιρεθούν οι άκυρες». Αναλυτές εκτιμούν ότι η δήλωση του Μακονελ εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού του να διατηρηθεί ο έλεγχος της Γερουσίας, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν δύο ακόμα θέσεις στη Γερουσία, απο τη Βόρεια Καρολίνα και την Αλάσκα, τα αριθμητικά δεδομένα τους δίνουν 50 Γερουσιαστές έναντι 48 των Δημοκρατικών. Το νούμερο αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο θέσεις στη Τζόρτζια, τότε έρχονται ισόπαλοι με τους Ρεπουμπλικάνους, με την Καμάλα Χάρις να γέρνει υπέρ τους τη πλάστιγγα.

Διαβάστε ακόμα: 

-CNN: Ποιοι Γερουσιαστές πιέζουν τον Τραμπ να αναγνωρίσει τον Μπάιντεν

-Ντ. Τραμπ: Όταν καταμετρηθούν όλες οι νόμιμες ψήφοι, θα κάνω το σωστό