CNN: Ποιοι Γερουσιαστές πιέζουν τον Τραμπ να αναγνωρίσει τον Μπάιντεν

CNN: Ποιοι Γερουσιαστές πιέζουν τον Τραμπ να αναγνωρίσει τον Μπάιντεν

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δεχθεί την ήττα του, ελπίζοντας σε μια νέα θητεία μέσω της δικαστικής οδού, οι Γερουσιαστές εμφανίζονται αμήχανοι με ορισμένους να ζητούν δημόσια να δοθεί πρόσβαση στον Τζο Μπάιντεν στις καθιερωμένες ενημερώσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλους να απαιτούν να αναγνωριστεί ως εκλεγμένος πρόεδρος. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNΝ αυτοί που αναγνωρίζουν τον Τζο Μπάιντεν, έχοντας δώσει δημόσια συγχαρητήρια είναι οι Γερουσιαστές: Λίζα Μαρκαουσκι, Σούζαν Κόλινς, Μιτ Ρόμνεϊ, Μπεν Σας. Οι τρεις πρώτοι μάλιστα είναι εδώ και καιρό στη "μαύρη λίστα" Τραμπ, ο οποίος τους έχει αποδοκιμάσει γιατί δεν συμβαδίζουν μαζί με τις απόψεις του. 

Υπάρχουν επίσης, οι Γερουσιαστές που δεν έχουν συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν αλλά ζητούν να ενημερώνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Αυτοί είναι οι: Τσακ Γκρέισλι, Λίντσεϊ Γκρειαμ, Τζον Θουν, Τζέιμς Λανκφορντ,  Ρομπ Πορτμαν, Τζος Χοουλι και Μάικ Ραουντς. Οι πρώτοι τρεις εξ'αυτών είναι Γερουσιαστές με ιδιαίτερη βαρύτητα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ο Γκρέισλι είναι ο παλαιότερος Γερουσιαστής, ο Γκρειαμ είναι επικεφαλής της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων και ο Θουν υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία. 

Παρόλα αυτά, ο πλέον ισχυρός Γερουσιαστής Μιτς Μακονελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα αυτό, τηρεί μια περίεργη στάση. Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες το «αποτέλεσμα είναι αμφισβητούμενο, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Όλες οι νόμιμες (ψήφοι) πρέπει να μετρηθούν και να εξαιρεθούν οι άκυρες». Αναλυτές εκτιμούν ότι η δήλωση του Μακονελ εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού του να διατηρηθεί ο έλεγχος της Γερουσίας, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν δύο ακόμα θέσεις στη Γερουσία, απο τη Βόρεια Καρολίνα και την Αλάσκα, τα αριθμητικά δεδομένα τους δίνουν 50 Γερουσιαστές έναντι 48 των Δημοκρατικών. Το νούμερο αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο θέσεις στη Τζόρτζια, τότε έρχονται ισόπαλοι με τους Ρεπουμπλικάνους, με την Καμάλα Χάρις να γέρνει υπέρ τους τη πλάστιγγα.

Διαβάστε Περισσότερα