ΗΠΑ: Επικράτηση Μπάιντεν και στην Αριζόνα και επίσημα στους 290 εκλέκτορες

ΗΠΑ: Επικράτηση Μπάιντεν και στην Αριζόνα και επίσημα στους 290 εκλέκτορες

Ένα παραδοσιακό "κάστρο" του Ρεπουμπλικανικού κόμματος "άλωσε" ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς πλέον και τα CNN και NBC επιβεβαιώνουν τη νίκη του στην πολιτεία της Αριζόνα.

Ο Μπάιντεν, του οποίου το προβάδισμα στην Αριζόνα είναι επί του παρόντος περίπου 11.000 ψήφοι, ή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, είναι ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος για προεδρία που επικράτησε στη συγκεκριμένη πολιτεία από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον το 1996. Μάλιστα ο ο τέως πρόεδρος ήταν ο πρώτος Δημοκρατικός που κέρδισε την Αριζόνα από την εποχή του Χάρι Τρούμαν το 1948. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρατήσει  με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Αριζόνα είναι ένα ιστορικό προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, αφού μεταξύ άλλων είναι η πατρογονική εστία του Μπάρι Γκολντγουοτερ "πατέρα" του συντηρητικού πολιτικού κινήματος του 20ου αιώνα και υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία το 1964.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στη νίκη του Μπάιντεν έπαιξε και η Σίντι Μακέιν, η χήρα του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακέιν η οποία από τον Αύγουστο συμμετείχε στην εκστρατεία των Δημοκρατικών στην Αριζόνα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος διατηρούσε άλλωστε επί μακρόν φιλία με τον Τζον Μακέιν ο οποίος εκπροσωπούσε την συγκεκριμένη πολιτεία στην Γερουσία των ΗΠΑ για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και ήταν υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2008.