Έκκληση Γκουτέρες σε Ισραήλ και Χαμάς για αποκλιμάκωση

Έκκληση Γκουτέρες σε Ισραήλ και Χαμάς για αποκλιμάκωση

«Η κλιμάκωση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρέπει να σταματήσει αμέσως» υπογράμμισε απόψε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να ελέγξουν την προσφυγή τους στη βία», τόνισε ο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας ότι «η τυφλή εκτόξευση ρουκετών και βλημάτων όλμων προς κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ είναι απαράδεκτη».

«Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται με όλες τις πλευρές για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Έκκληση και από τον Ερυθρό Σταυρό

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε Ισραήλ και Χαμάς να αποκλιμακώσουν τη βία.

Ο περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της ICRC, Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, επισήμανε, σε ανακοίνωση που εστάλη στο Reuters, ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τις αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων, οποιαδήποτε επίθεση πρέπει να είναι αναλογική και όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Ζήτησε μια «ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη μετακίνηση των ασθενοφόρων» και για το προσωπικό και τους εθελοντές τόσο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου όσο και του συλλόγου Magen David Adom στο Ισραήλ.