DW: Πολιτιστικό ζήτημα για την γερμανική κυβέρνηση η Αγία Σοφία

DW: Πολιτιστικό ζήτημα για την γερμανική κυβέρνηση η Αγία Σοφία

Ως πολιτιστικό και όχι ως πολιτικό ζήτημα αντιμετωπίζει το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, ενώ παράλληλα τονίζεται πως η Γερμανία δεν πρόκειται να αδιαφορήσει για το θέμα και θα το συζητήσει με την τουρκική πλευρά.

Πιο αναλυτικά, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων το πρωί της Δευτέρας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο τελευταίος ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της με θλίψη την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας την Παρασκευή για την Αγία Σοφία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτή η εκκλησιά έχει μια «τεράστια» πολιτιστική ιστορική και θρησκευτική σημασία, «τόσο για τον Χριστιανισμό, όσο και για το Ισλάμ».

Σύμφωνα με την DW, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε πως η Γερμανία δίνει «μεγάλη έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο» αλλά και πως η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείο επέτρεπε σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θρησκείας τους, να την επισκεφτούν. Αυτό που απομένει τώρα, δήλωσε ο Σ. Ζάιμπερτ, είναι να δει κανείς με ποιόν τρόπο θα υλοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Την εντύπωση, ότι η Γερμανία όπως και στο παρελθόν, δεν πρόκειται να δώσει μάχη για την Αγία Σοφία, στήριξαν οι δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. 

Μιλώντας στην ίδια ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ επισήμανε ότι η Αγία Σοφία αποτελεί από το 1985 μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ότι πριν από μια απόφαση για την μετατροπή της σε τζαμί θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί η UNESCO. «Δυστυχώς παραλήφθηκε. Και αυτό συμβάλει επιπλέον στη θλίψη μας», δήλωσε.

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση ως ένα πολιτιστικό ζήτημα: «Όταν μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και τη διατήρηση τους επιδιώκουμε να κρατάμε απ’ έξω τη διεθνή πολιτική». Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ένα πολιτιστικό ζήτημα και δεν άπτεται των «πολιτικών σχέσεων ή ακόμη της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κράτη». Όπως διαβεβαίωσε, το ζήτημα δεν αφήνει αδιάφορη τη γερμανική κυβέρνηση και ότι σκοπεύει να το συζητήσει με την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε πως η Αγία Σοφία δεν θα αποτελέσει μέρος των «πολιτικών» σχέσεων των δύο χωρών. 

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, αρμόδιος θεσμός για τη συζήτηση αυτού του ζητήματος είναι μεταξύ άλλων η επιτροπή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία της UNESCO. Βέβαια λόγω της πανδημίας η συνεδρίαση της φέτος ακυρώθηκε και θα πραγματοποιηθεί του χρόνου. 

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ επισήμανε ότι η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, «λόγω της υλικής και άυλης αξίας της» και ανήκει στην κληρονομιά της ανθρωπότητας.

«Από την έναρξη των διεργασιών για την αλλαγή χρήσης έπρεπε να έχει υπάρξει διαβούλευση με την αρμόδια Επιτροπή της UNESCO και αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Αυτό συμβάλλει περαιτέρω στην λύπη μας», τόνισε ο κ. Μπρόιλ και πρόσθεσε ότι «δικαιολογημένα, όταν μιλάμε στην UNESCO για Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και για τη διατήρησή τους, προσπαθούμε να αφήσουμε απέξω την διεθνή πολιτική». Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι άλλο θέμα, συνέχισε, για να υπογραμμίσει ότι «πρόκειται για την κληρονομιά της ανθρωπότητας και για τη διατήρησή της και δεν πρόκειται για πολιτικές σχέσεις ή για πολιτική διαμάχη μεταξύ μεμονωμένων κρατών». Αυτή, επισήμανε, είναι η προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης και αυτήν θέλει να συνεχίσει να έχει σε ό,τι αφορά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Το θέμα μας ενδιαφέρει, μόλις το είπαμε. Και για αυτό υπάρχουν οι σωστές πλατφόρμες για να συζητηθεί - η UNESCO περιλαμβάνεται σε αυτές - και δεν έχει ακόμη οριστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση που ακυρώθηκε λόγω COVID-19. Και τότε σίγουρα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Υπό αυτή την έννοια δεν μας είναι αδιάφορο. Θα μιλήσουμε για αυτό, αλλά δεν θα πετύχετε να το συνδέσω εδώ με τις πολιτικές σχέσεις με την Τουρκία, όπου μιλάμε και για εντελώς διαφορετικά θέματα», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

AP Photo/Emrah Gurel