DW: Η Ρώμη εμμένει στην απόφαση απαγόρευσης εξαγωγής εμβολίων

DW: Η Ρώμη εμμένει στην απόφαση απαγόρευσης εξαγωγής εμβολίων

Ούτε βήμα πίσω δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση της Ιταλίας, στο ζήτημα της απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊού σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Deutsche Welle, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι αποφάσισε ότι τα εμβόλια της ΑstraZeneca που εμφιαλώνονται στην Ιταλία δε θα μπορούν να εξάγονται σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Σύμφωνα με την DW, μόνη εξαίρεση στο μπλοκάρισμα αυτό θα είναι οι χώρες που έχουν ζητήσει εμβόλια και αντιμετωπίζουν πραγματική και διαπιστωμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

H Αυστραλία όπου έπρεπε να φτάσουν οι 250.000 δόσεις που συσκευάζονται στο Ανάνι της κεντρικής Ιταλίας έδειξε να κατανοεί την κίνηση αυτή της ιταλικής κυβέρνησης και μέσω του υπουργείου Υγείας της ανακοίνωσε ότι ούτως ή άλλως έχει ήδη προμηθευθεί 300.000 δόσεις.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται για κίνηση που θέλει να πλήξει τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά για μέτρο ουσιαστικά το οποίο στοχεύει στο να ασκηθεί πίεση στις φαρμακοβιομηχανίες που δε σέβονται τις συμφωνίες τους με την Ευρώπη. Η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί επάρκεια δόσεων σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Και το Παρίσι σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρώμης. Ο Γάλλος υπουργός υγείας Ολιβιέ Βεράν τόνισε ότι «η χώρα του μπορεί να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο» και ότι «η κυβέρνησή του συζητά συνεχώς με τους Ιταλούς για να υπάρξει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο όλο θέμα».

Cecilia Fabiano/LaPresse via AP