Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η απόφασή της Ουάσιγκτον να στείλει στη Νότια Σινική Θάλασσα δύο αεροπλανοφόρα, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στο σημείο αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς το Πεκίνο σε μια κρίσιμη στιγμή για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Τα αεροπλανοφόρα USS Nimitz και USS Ronald Reagan πραγματοποιούν επιχειρήσεις και ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα για να "στηρίξουν έναν ανοικτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό", όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό στις ΗΠΑ. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πού ακριβώς διεξάγονται οι ασκήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, το 90% της οποίας διεκδικεί η Κίνα παρά τις αντιδράσεις των γειτόνων της. 

"Στόχος είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους εταίρους και τους συμμάχους μας ότι είμαστε δεσμευμένοι στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα", δήλωσε ο υποναύαρχος Τζορτζ Μ. Γούικοφ στην εφημερίδα Wall Street Journal, που πρώτη μετέδωσε την είδηση. Ο Γουίκοφ σημείωσε ακόμη ότι οι ασκήσεις δεν αποτελούν απάντηση σε αυτές που διεξάγει η Κίνα, τις οποίες το Πεντάγωνο θεωρεί "αντιπαραγωγικές ως προς τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης και διατήρηση της σταθερότητας". Η Κίνα από την πλευρά της επιρρίπτει στην αμερικανική πλευρά διαρκή προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης. 

Πέραν αυτών, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξέφρασε χθες την ανησυχία της ηγεσίας της χώρας για τις ασκήσεις που πραγματοποιεί το κινέζικο πολεμικό ναυτικό το διάστημα μεταξύ 1ης και 5ης Ιουλίου. 

Η θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Κίνα, από την οποία περνούν εμπορικά πλοία με συνολικό ετήσιο τζίρο περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεκδικούνται επίσης από άλλες χώρες της περιοχής όπως το Μπορυνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταιβάν και το Βιετνάμ.

Από το 2014 η ένταση Κίνας-Βιετνάμ έχει ενταθεί για τα διαφιλονικούμενα νησιά Παρασέλ, μετά την εγκατάσταση πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου που προχώρησε η κινεζική κυβέρνηση. Η ενέργεια του Πεκίνου είχε προκαλέσει οργισμένες αντικινεζικές διαδηλώσεις στο Βιετνάμ.

Τον Ιούλιο του 2016 το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ δικαίωσε την προσφυγή των Φιλιππίνων έναντι των κινεζικών διεκδικήσεων στην Νότια Σινική Θάλασσα. Το Πεκίνο απέρριψε την απόφαση ως "πολιτικά προκατειλημμένη". Η Κίνα θεωρεί την Νότια Σινική Θάλασσα περιοχή "αποκλειστικής της" εθνικής κυριαρχίας.

Η Ουάσιγκτον και σύμμαχοί της κατηγορούν το Πεκίνο ότι στρατιωτικοποιεί την περιοχή και αλλάζει τη γεωγραφία της προκειμένου να ενισχύσει τις αξιώσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.