Δικηγορικός Σύλλογος Χονγκ Κονγκ: Πιθανώς παράνομη η αναβολή των εκλογών

Δικηγορικός Σύλλογος Χονγκ Κονγκ: Πιθανώς παράνομη η αναβολή των εκλογών

Η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ να αναβάλει για έναν χρόνο την εκλογή του νομοθετικού σώματος, επικαλούμενη την εφαρμογή έκτακτης νομοθεσίας, μετά την έξαρση της εξάπλωσης του κορονοϊού, μπορεί να είναι παράνομη, σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο της περιοχής. 

O πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Φιλ Νταικς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της αναβολής δεν είναι νομικά επαρκής και αφήνει το περιθώριο ερμηνείας ότι προέκυψε ως παρέμβαση του Πεκίνου. 

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανέβαλε την Παρασκευή την εκλογή του Νομοθετικού Συμβουλίου (Legco) επικαλούμενη κινδύνους για τη δημόσια υγεία στην πόλη, που διοικείται από την Κίνα, αλλά όπως είπε η ίδια, υπάρχουν και πολιτικές σκέψεις.

Η ψηφοφορία αυτή θα ήταν η πρώτη επίσημη ψηφοφορία που θα πραγματοποιούνταν μετά την επιβολή από το Πεκίνο μιας νέας νομοθεσίας ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία κατάσταση που η Κίνα χαρακτηρίζει απειλή απόσχισης, υπονόμευσης τρομοκρατίας και συνωμοσίας των ξένων δυνάμεων.