Δίχως λευκό καπνό η συνάντηση Λαβρόφ - Μπλίνκεν

Δίχως λευκό καπνό η συνάντηση Λαβρόφ - Μπλίνκεν

Άκαρπη απέβη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη με τις δύο πλευρές να παραπέμπουν σε νεότερες επαφές, χωρίς ωστόσο να ορίσουν ημερομηνία, και με τη Μόσχα να βάζει στο τραπέζι νέες απαιτήσεις, δηλαδή την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από Ρουμανία και Βουλγαρία, στο πλαίσιο των εγγυήσεων που ζητά από τη Δύση για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, προσθέτοντας ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

Μάλιστα, όπως είπε, συμφώνησαν με τον αμερικανό ομόλογό του πως ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσινγκτον και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και στέλνει όπλα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Μόσχα απαιτεί να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δηλαδή να επιστρέψει η δυτική συμμαχία στη δομή που είχε το 1997.

«Ειλικρινείς και ουσιαστικές» οι συνομιλίες

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, έκανε λόγο για ειλικρινείς και ουσιαστικές συνομιλίες στη Γενεύη, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από τη Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στη Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στη συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με τη Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ένα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

«Δεσμευόμαστε στη διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η συζήτηση με τον Λαβρόφ δεν ήταν πολεμική· ήταν ευθεία, επαγγελματική, είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι, αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την ουκρανική κρίση και «αν αποδειχθεί ότι θα είναι χρήσιμο, είμαστε απολύτως έτοιμοι».

«Όχι» σε νέα ένταση

Σε μία κίνηση εκτόνωσης της έντασης νωρίτερα το Κρεμλίνο αντέδρασε ψυχρά σε πρωτοβουλία που ανέλαβε η ρωσική Βουλή για να αναγνωρίσει δύο ρωσόφιλες αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ σε μέγαρο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, είναι σημαντικό να αποφευχθούν βήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις.

Σημειώνεται ότι η έντονη διπλωματική προσπάθεια άρχισε πριν από 11 ημέρες και πάλι στη Γενεύη από δύο υφυπουργούς των Μπλίνκεν και Λαβρόφ.