Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ

Για δωδέκατο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ με κύριο χαρακτηριστικό αυτή τη φορά τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Η αστυνομία επέτρεψε τη σημερινή συγκέντρωση, όμως έχουν ξεσπάσει ήδη συγκρούσεις από το πρωί με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κανονιοφόρων νερού προκειμένου να διασπάσουν τους διαδηλωτές.

Σημειώνεται ότι και χθες ξέσπασαν συγκρούσεις στην περιοχή του Καουλούν το οποίο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. , με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση δακρυγόνων και βολές πλαστικών σφαιρών, προκειμένου να διαλύσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Βασικό αίτημα των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και τρεις μήνες, είναι η πλήρης απόσυρση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προβλέπει την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, καθώς και η παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονκ, Κάρι Λαμ.

Η ημιαυτόνομη περιφέρεια διέρχεται από τις αρχές Ιουνίου τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την επαναφορά της στην Κίνα το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και δράσεις που διεκδικούν κυρίως το δικαίωμα ψήφου για όλους.

Δώδεκα εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση της 9ης Ιουνίου, το κίνημα δεν είχε εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα από τη φιλοκινεζική εκτελεστική εξουσία του Χονγκ Κονγκ.

Φωτογραφία AP