8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες στη Γενεύη για εκλογές στη Λιβύη

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες στη Γενεύη για εκλογές στη Λιβύη
AP

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ των προέδρων των δύο αντιπάλων νομοθετικών σωμάτων της Λιβύης, αναφορικά με το συνταγματικό πλαίσιο που θα οδηγούσε στη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

«Μολονότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε στους τρεις κύκλους διαβουλεύσεων στο Κάιρο και σε αυτόν της Γενεύης είναι σημαντική, παραμένει ανεπαρκής» ανέφερε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Στέφανι Ουίλιαμς αφού ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες συνομιλίες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία από τον Μάρτιο: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, λόγω των έντονων διαφωνιών μεταξύ των αντιπάλων πλευρών αλλά και των ενόπλων συγκρούσεων, που σημειώνονται ολοένα και συχνότερα στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την Ουίλιαμς, οι δύο πλευρές διαφωνούν ακόμη για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι στις πρώτες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυριότερη διαφωνία αφορά τα πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα και τη δυνατότητά τους να είναι υποψήφιοι, όπως ο στρατάρχης Χάφταρ, που έχει και την αμερικανική υπηκοότητα.

Η Ουίλιαμς αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στις εξουσίες που θα διαθέτουν ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και οι τοπικές αρχές και το πώς θα επιτευχθεί η αποκέντρωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ