Χάος στο Ιράν - Διαδηλωτές πυρπόλησαν την Κεντρική Τράπεζα

Χάος στο Ιράν - Διαδηλωτές πυρπόλησαν την Κεντρική Τράπεζα

Σκηνές χάους επικρατούν στην Τεχεράνη και σε δεκάδες πόλεις του Ιράν, με τους διαδηλωτές να πυρπολούν την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, να κάνει λόγο για «αντεπαναστάτες και εξωτερικούς εχθρούς». Αιτία των σφοδρών ταραχών η αύξηση στην τιμή της βενζίνης.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, υποστήριξε σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές βενζίνης και αποκάλεσε «κακοποιούς» τους διαδηλωτές που πυρπόλησαν την Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι υποκινούνται από αντεπαναστάτες και εξωτερικούς εχθρούς του Ιράν.

Τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις του Ιράν και στην πρωτεύουσα Τεχεράνη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 50% την τιμή της βενζίνης. Χθες στη πόλη Σιρτζάν ένας πολίτης έχασε τη ζωή του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αμπντολρεζά Ραχμάνι Φάζλι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ενεργήσουν για να αποκαταστήσουν την ηρεμία, εάν όσοι διαμαρτύρονται για τις τιμές της βενζίνης «καταστρέφουν δημόσια περιουσία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη Γιαζντ, στο κεντρικό Ιράν, ύστερα από συγκρούσεις με την αστυνομία στις διαδηλώσεις κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για βανδαλισμό και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν προέρχονται από την περιοχή, δήλωσε ο εισαγγελέας της επαρχίας Μοχάμεντ Χαντατζαντέχ, σύμφωνα με το Isna.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση τουλάχιστον κατά 50% της τιμής της βενζίνης, που ήταν προηγουμένως στα 10.000 ριάλ (8 λεπτά του ευρώ). Τώρα καθορίστηκε στα 15.000 ριάλ (12 λεπτά του ευρώ) για μέγιστη ποσότητα 60 λίτρων τον μήνα. Κάθε επιπλέον λίτρο θα κοστίζει 30.000 ριάλ (22 λεπτά του ευρώ).

«Η αύξηση της τιμής επιτρέπει να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες», δηλαδή «το 75% του πληθυσμού», δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατά την συνεδρίαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA. «Κανείς δεν θα πρέπει να σκεφτεί ότι η κυβέρνηση το έκανε αυτό γιατί αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ούτε ένα ριάλ δεν θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε.

Τα παραπάνω έρχονται λίγες ημέρες μετά την φερόμενη ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος πετρελαίου το οποίο σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο έχει μέγεθος 50 δισεκατομμύρια βαρέλια και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην περιοχή του Κουζεστάν.