7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Brexit: Νέα ήττα Τζόνσον στο κοινοβούλιο - Την επόμενη εβδομάδα η κρίσιμη ψηφοφορία

Brexit: Νέα ήττα Τζόνσον στο κοινοβούλιο - Την επόμενη εβδομάδα η κρίσιμη ψηφοφορία

Σημαντική ήττα υπέστη η κυβέρνηση Τζόνσον στην προσπάθειά της να περάσει από το Κοινοβούλιο τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν τροπολογία η οποία είχε στόχο να αναγκάσει ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, με 322 ψήφους υπέρ έναντι 306 κατά, η βρετανική βουλή ζητά - βάσει της τροπολογίας που κατέθεσαν από κοινού βουλευτές και των δύο κομμάτων - από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αιτηθεί παράταση του Brexit μέχρι να εγκριθεί η σχετική νομοθεσία για την έξοδο, κάτι που εκτιμάται ότι είναι αρκετά χρονοβόρο ενώ απομένουν μόλις 12 ημέρες μέχρι την ημερομηνία που έχει θέσει ως όριο ο Τζόνσον (31 Οκτωβρίου). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ήττα για τη κυβέρνηση ήρθε από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορειου Ιρλανδίας (DUP) αλλά και «αντάρτες των Συντηρητικών» οι οποίοι στήριξαν τη πρόταση.

«Δεν θα ζητήσω παράταση και η συμφωνία θα περάσει από τη βουλή», τόνισε ο Τζόνσον στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για το Brexit θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής των Συντηρητικών στη Βουλή, Τζέικομπ Ρις Μογκ, διευκρίνισε ότι θα τεθεί αίτημα συζήτησης και ψηφοφορίας επί της συμφωνίας τη Δευτέρα ενώ λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει την επίμαχη μέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του ο Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι θα προσβάλλει την απόφαση της Βουλής νομικά.  «Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή», είπε ακόμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση.

Ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτγουιν, ο οποίος είχε προτείνει την τροπολογία, μετά την έγκρι΄ση της από τη Βουλή δήλωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας Τζόνσον με πρόθεση να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Οι εμπνευστές της επίμαχης πρότασης, Σερ Όλιβερ Λετγουιν και Χίλαρι Μπεν, είχαν υποστηρίξει νωρίτερα ότι «η τροπολογία δεν στοχεύει στο να μπλοκάρει τη συμφωνία». Ωστόσο ερχόταν ενάντια στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου, καθώς οι διαδικασίες για να περάσει η ανάλογη νομοθεσία είναι αρκετά χρονοβόρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μιλώντας στο κοινοβούλιο πριν την κατάθεση της τροπολογίας, ο βρετανός πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική», αποκλείοντας το ενδεχόμενο.

Επιπλέον, όταν είχε γνωστή η πρόθεση των βουλευτών να την καταθέσουν, πηγές της κυβέρνησης είχαν αναφέρει πως αν υπερψηφιστεί - όπως και έγινε - τότε θα αναβληθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, «οι βουλευτές θα πάνε σπίτια τους».