Βρετανία: Καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Ιρακινού πρωθυπουργού

Βρετανία: Καταδικάζει την επίθεση εναντίον του Ιρακινού πρωθυπουργού

Mετά τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, καταδικάζει και η Βρετανία πλέον την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού του Ιράκ Μουσταφά αλ Καντίμι και στηρίζει την έκκλησή του για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

«Καταδικάζουμε την επίθεση σε βάρος του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουσταφά αλ Καντίμι», ανέφερε η Τρας σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της ιρακινής κυβέρνησης, των δυνάμεων ασφαλείας και των πολιτών στην απόρριψή τους της πολιτικής βίας και στηρίζουμε σθεναρά την έκκληση του πρωθυπουργού για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

 Υπενθυμίζεται ότι η απόπειρα δολοφονίας του ιρακινού πρωθυπουργού σήμερα στη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε με «τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δύο από τα οποία καταρρίφθηκαν» από τη φρουρά του Μουσταφά αλ-Καντίμι, όπως έγινε γνωστό από δύο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Τα τρία αεροσκάφη «απογειώθηκαν από τοποθεσία κοντά στη γέφυρα της Δημοκρατίας», στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πράσινη Ζώνη, στη δυτική όχθη, όπου βρίσκεται η κατοικία του πρωθυπουργού, δήλωσε η μία από τις πηγές αυτές.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που αυξάνει κατακόρυφα την ένταση στη χώρα, εβδομάδες αφότου οι γενικές εκλογές αμφισβητήθηκαν από παραστρατιωτικές οργανώσεις που έχουν τη στήριξη του Ιράν.

Επισημαίνεται ότι ο Καντίμι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γραφείο του, όπου προεδρεύει σε μια συνάντηση με ανώτατους διοικητές ασφαλείας για να συζητήσουν την επίθεση.

«Η δειλή τρομοκρατική επίθεση εναντίον της οικίας του πρωθυπουργού χθες το βράδυ με στόχο τη δολοφονία του αποτελεί μια σοβαρή στόχευση του ιρακινού κράτους από εγκληματικές ένοπλες οργανώσεις», επισημαίνει το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Υπογραμμίζεται ότι έξι μέλη της προσωπικής δύναμης προστασίας του Καντίμι, που βρίσκονταν έξω από την οικία του στην Πράσινη Ζώνη, τραυματίστηκαν, είπαν πηγές ασφαλείας στο Reuters.