Τρίτη 7 Απριλίου 2020, 12:18

-A +A

Βρετανία: Χρέη πρωθυπουργού ασκεί ο Υπ. Εξωτερικών Ντ. Ράαμπ

Τρίτη 7 Απριλίου 2020, 12:18
Βρετανία: Χρέη πρωθυπουργού ασκεί ο Υπ. Εξωτερικών Ντ. Ράαμπ
-A +A

Την διακυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για όσο διάστημα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παραμένει στην Εντατική θα ασκεί ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν καθυστερήσεις σε οποιαδήποτε απόφαση για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters «Το πρόσωπο που κυβερνά την χώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού, είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός Εξωτερικών», επικαλούμενο δηλώσεις του Μάικλ Γκόουβ στο ITV.

Σε ερώτηση σχετικά με την λήψη απόφασης για την τροποποίηση των κανόνων του "lockdown" (αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία), οι οποίοι επρόκειτο να εξετασθούν χθες, ο Γκόουβ απάντησε: «Οχι, δεν θα καθυστερήσει. Θα λάβουμε απόφαση συλλογικά ως κυβέρνηση...το πρόσωπο που θα λάβει την τελική απόφαση είναι...ο υπουργός Εξωτερικών».

Εξάλλου, ο Γκόουβ σε ερώτηση του BBC σχετικά με το αν ο Ντόμινικ Ράαμπ έχει πλέον το έλεγχο των κωδίκων των πυρηνικών δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς ανέφερε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα «ισχύουν ακριβή πρωτόκολλα”. “Απλώς, δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφαλείας».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις επίσημες πυρηνικές δυνάμεις. Διαθέτει τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Trident II D5 που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Διαθέτει επίσης περί τις 215 πυρηνικές κεφαλές, από τις οποίες οι 120 είναι επιχειρησιακά διαθέσιμες.

Ο μόνος που έχει το δικαίωμα να διατάξει πυρηνικό πλήγμα είναι αποκλειστικά ο εκάστοτε Βρετανός πρωθυπουργός και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, μία τέτοια εντολή διαβιβάζεται σε ένα από τα πυρηνικά υποβρύχια μέσω ειδικού συνδυασμού κωδίκων.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 31 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα