Βερολίνο: Πιθανή η επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο από τους G7

Βερολίνο: Πιθανή η επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο από τους G7

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η G7 να ανάψει πράσινο φως για επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου άφησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σημειώνοντας ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει τη σύμπραξη και άλλων εταίρων.

Η G7 συζητά ένα πιθανό ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου, αλλά μια τέτοια πρωτοβουλία απαιτεί εταίρους πέρα από την G7 για να λειτουργήσει, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Σημειώνεται ωστόσο ότι για έχει νόημα το σχέδιο των χωρών της G7 προϋποθέτει ότι θα συνεργαστούν με χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ινδονησία που αυτή τη στιγμή αποτελούν το «άλλο μονοπάτι» για τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες προσφέροντας μια πολύτιμη εναλλακτική στον Πούτιν.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε ό,τι έχει να κάνει με την επερχόμενη ενεργειακή κρίση που θα κορυφωθεί τον χειμώνα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χειριστεί αυτές τις δύσκολες στιγμές με αλληλεγγύη, αυτό είναι κάτι στο οποίο δεσμεύομαι ρητά», είπε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Πιστεύω ότι, ως η μεγαλύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο κέντρο της Ευρώπης, έχουμε ένα ειδικό καθήκον» πρόσθεσε. Επίσης, είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του σέβεται και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Κατά τ' άλλα, σημείωσε πως δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για επίσκεψη στην Κίνα, είπε την Πέμπτη. «Υπήρχαν συνομιλίες, αλλά δεν είχε οριστεί ακόμη ημερομηνία» σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Τέλος, τόνισε τη σημασία των γερμανικών εταιρειών να μην εξαρτώνται υπερβολικά από την Κίνα, αλλά να μπορούν να βασίζονται σε διαφοροποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού.