BBC: Σε πορεία σύγκρουσης καθολικοί επίσκοποι - Μπάιντεν για το θέμα της άμβλωσης

BBC: Σε πορεία σύγκρουσης καθολικοί επίσκοποι - Μπάιντεν για το θέμα της άμβλωσης

Σε πιθανή τροχιά σύγκρουσης με τον Τζο Μπάιντεν, βρίσκονται οι καθολικοί επίσκοποι στις ΗΠΑ, μετά την ψήφιση κατευθυντήριων οδηγιών για τη χορήγηση της Θείας Κοινωνίας, βάσει των οποίων μπορεί να επιβληθεί η απαγόρευσή χορήγησή της σε Αμερικανούς πολιτικούς, που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, μεταδίδει το BBC.

Η σύνοδος των καθολικών επισκόπων των ΗΠΑ στην ετήσια εαρινή συνάντησή τους χθες ψήφισαν (168 ψήφοι υπέρ, 55 κατά και 6 αποχές) υπέρ της σύνταξης επίσης δήλωσης σχετικά με το «νόημα της Ευχαριστίας στη ζωή της Εκκλησίας», που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Νοέμβριο. 

Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος  υποστηρίζει την απόφαση που είχε λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό, είπε ότι δεν πιστεύει πώς στο τέλος οι καθολικοί επίσκοποι θα υιοθετήσουν πολιτική που θα του απαγορεύει να κοινωνεί. «Είναι προσωπικό θέμα και δεν νομίζω ότι θα συμβεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Το Βατικανό έχει προειδοποιήσει τους Αμερικανούς επισκόπους να μην προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, αναφέρει το BBC, ενώ σημειώνει πως το θέμα έχει διχάσει και τους ίδιους τους καθολικούς επισκόπους στις ΗΠΑ και προσθέτει πως οι τελικές αποφάσεις θα καθοριστούν σε μελλοντικό χρόνο, στη Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν θα είναι δεσμευτικές. Κάθε επίσκοπος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα πρέπει να αποκλειστεί από τη Λειτουργία στη μητρόπολής του.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι και μπορεί να είναι ο πρώτος που η εκκλησία του θα του αρνηθεί το δικαίωμα να κοινωνεί, μια εξέλιξη που υπογραμμίζει πόσο διχάζει το θέμα των αμβλώσεων τον αμερικανικό πολιτικό και θρησκευτικό βίο, σημειώνει το BBC.