BBC: Ισραήλ - Χαμάς «πλησιάζουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»

BBC: Ισραήλ - Χαμάς «πλησιάζουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»

Κοντά σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων και τις οποίες επικαλείται το BBC. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι η ισραηλινή πλευρά ενημέρωσε Αιγύπτιους διαμεσολαβητές ότι θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Σύμφωνα με το BBC, νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ σε «μια ή δύο μέρες», ενώ ο Μπ. Νετανιάχου την Τετάρτη είχε ξακαθαρίσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου «αποκατασταθεί η ηρεμία και η ασφάλεια».

H εφημερίδα του Iσραήλ Haaretz, επικαλούμενη ΜΜΕ του Λιβάνου, αναφέρει ότι η Χαμάς συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός από το πρωί της Παρασκευής 21 Μαΐου. 

Πρόσωπα που συμμετείχαν στις συζητήσεις με τις δύο πλευρές δήλωσαν επίσης στη Wall Street Journal ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Παρασκευή. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ιδιωτικά ότι πλησιάζει την ολοκλήρωση των στόχων του, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας ανέφερε, επίσης, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε καταρχήν για κατάπαυση του πυρός μετά από βοήθεια διαμεσολαβητών, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Έλι Κοέν απέρριψε αναφορές για κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή, δηλώνοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν όταν θα επιτευχθεί οι στόχοι τους.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε δει αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι σαφώς ενθαρρυντικό», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος.

Οι διπλωματικές ενέργειες για την επίτευξη εκεχειρίας εντάθηκαν σήμερα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, όμως το Ισραήλ απείλησε να αυξήσει τα πλήγματα στη Γάζα, αφού ξανάρχισαν οι ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς, έπειτα από μια σύντομη παύση.