«Αντι-τραμπικό» μέτωπο από στελέχη και οπαδούς του Μπους
Ρεπουμπλικάνοι

«Αντι-τραμπικό» μέτωπο από στελέχη και οπαδούς του Μπους

Παρά την υποστήριξη που απολαμβάνει στις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχει απωθήσει εκτός Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μια μερίδα μετριοπαθών ψηφοφόρων, οπαδών και στελεχών του πρώην προέδρου της χώρας Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, φλερτάροντας μάλιστα με μια άτυπη διάσπαση. 

Ο μόνος εν ζωή πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει αυξήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Κατά την πανδημία του κορονοϊού ο Μπους είχε κάνει έκκληση για ενότητα, δήλωση που επανέλαβε με αφορμή τα επεισόδια που πλήττουν από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ.

Την πρώτη φορά μάλιστα ο Τραμπ είχε απαντήσει μέσω Twitter στον Μπους λέγοντας: «Που ήσουν όταν με δίκαζαν οι Δημοκρατικοί;». Στο παρελθόν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διερωτηθεί γιατί η Νάνσι Πελοζι δεν είχε παραπέμψει παλαιότερα τον Μπους για τον πόλεμο του Ιράκ. 

Πριν λίγες μέρες λοιπόν, ο Χουάν Ουίλιαμς αρθρογράφος και σχολιαστής του Fox News, γνώστης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πήγε ένα βήμα παρακάτω, καθώς έκανε λόγο για ενδεχόμενη στήριξη του πρώην προέδρου Μπους στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, κάτι που δεν θα έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι οι σχέσεις του Μπους είναι εξαιρετικές με τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έχει ριχτεί και αυτός στη μάχη υπέρ του πρώην αντιπροέδρου του. 

Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι ο ιθύνων νους πίσω από τις νικητήριες προεδρικές καμπάνιες του Μπους, ο Καρλ Ρόουβ έγραψε άρθρο στην Wall Street Journal, καλώντας τον Μπάιντεν, εμμέσως πλην σαφώς να γίνει πιο ενεργητικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Τραμπ «σαρώνει».

Τελευταία απόδειξη των κινήσεων στο στρατόπεδο των οπαδών του πρώην προέδρου είναι η δημιουργία μιας Εκλογικής Επιτροπής (PAC) με την ονομασία «Στελέχη του 43ου προέδρου για τον Μπάιντεν». Χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι γνωστό αν τα πρώην στελέχη της κυβέρνησης Μπους έχουν την ευλογία του, με βάση τα παραπάνω δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς. 

AP Photo/Alex Brandon