Ανοίγει τα σύνορα προς Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες ο Ερντογάν

Ανοίγει τα σύνορα προς Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες ο Ερντογάν

Πιεζόμενος από τις εξελίξεις στη Συρία, όπου πλέον μετρά μεγάλο αριθμό νεκρών στρατιωτών, ο Ερντογάν εμφανίζεται να ανοίγει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες για να περάσουν στην Ευρώπη, προκειμένου να εκβιάσει την παρέμβασή της. Τούρκος Αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως έχει ήδη δοθεί εντολή προς την ακτοφυλακή, την αστυνομία και τους συνοριακούς φρουρούς να μην εμποδίσουν όποιον θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο προς την Ευρώπη που περνά από την Ελλάδα και τα νησιά της.

Συγκεκριμένα, την ώρα που στην Άγκυρα ο Ερντογάν πραγματοποιούσε Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τους ισχυρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή τις Ιντλίμπ και τον θάνατο πάνω από 22 Τούρκων στρατιωτών, το Reuters μετέδιδε την πληροφορία για το άνοιγμα των συνόρων επικαλούμενο ανώτερο Tούρκο αξιωματούχο.

Μια τέτοια ενέργεια από τον Ερντογάν έχει μοναδικό στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη και να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρέμβουν και προς τον Πούτιν για να σταματήσει την επέλαση του Άσαντ και το πλήγμα που δέχεται και ο ίδιος προσωπικά. 

Το άνοιγμα των συνόρων για τους Σύρους πρόσφυγες, που μόνο το τελευταίο διάστημα από την περιοχή της Ιντλίμπ ξεπερνούν τους 900.000, θα φέρει την Ελλάδα στην πλέον δυσχερή θέση αφού ήδη τα νησιά έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Ο αριθμός των νεκρών στη Βόρεια Συρία αυξάνεται, φέρνοντας τον Ταγίπ Ερντογάν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την ώρα που καταγράφεται πτώση των ποσοστών του ιδίου αλλά και του κόμματος που ηγείται. Οι θριαμβευτικές του αναφορές μετά τις συμφωνίες που είχε συνάψει με Ρωσία και ΗΠΑ, τις οποίες καταστρατήγησε με τη χρησιμοποίηση  μισθοφόρων του  ISIS  έχουν γίνει μπούμερανγκ εξ αιτίας των νεκρών στρατιωτών και της αδυναμίας του να επιβληθεί.

Αδυναμίας που έχει σχέση με το γεγονός πως αδυνατεί να χρησιμοποιήσει αεροπορικές δυνάμεις αφού στην περιοχή τον έλεγχο έχει ο Βλ. Πούτιν, ο οποίος πάντως δείχνει να έχει γυρίσει την πλάτη στον Τούρκο πρόεδρο.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις προς δύο ημερών εμφανίσθηκε να αρνείται την τετραμερή σύσκεψη που ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν έχοντας ο ίδιος επικοινωνήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας τη μεσολάβησή τους. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διαρροή για άνοιγμα, ουσιαστικά, των συνόρων προς τους Σύριους πρόσφυγες. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να πιέσει ασφυκτικά Γερμανία και Γαλλία ώστε με τη σειρά τους να παρέμβουν στον Βλ. Πούτιν για να δεχθεί τη διεξαγωγή συζητήσεων και να σταματήσει η επέλαση των δυνάμεων του Άσαντ

Γερμανία και Γαλλία άλλωστε πέραν του ζητήματος του προσφυγικού και του φόβου να ανοίξει την πόρτα της εισόδου ο Ερντογάν έχουν και οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία όπως και άλλες χώρες της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Ερντογάν, που επιχείρησε να πατήσει σε δύο βάρκες στην υπόθεση της Συρίας, έχει βρει κλειστές πόρτες και στις ΗΠΑ. Πρόσφατα δέ επιχείρησε να ζητήσει τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα Patriot για να λάβει αρνητική απάντηση με τις αμερικανικές αρχές να αναφέρουν πως δεν διαθέτουν κάποιο απόθεμα...