Αμετακίνητος ο Τζόνσον για το Brexit - Γαλλικές απειλές για βέτο

Αμετακίνητος ο Τζόνσον για το Brexit - Γαλλικές απειλές για βέτο

Σε περιδίνηση βρίσκεται το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία ενόψει της νέας ψηφοφορίας για τη διεξαγωγή εκλογών με αφορμή την παραίτηση της υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, Άμπερ Ραντ, την ώρα που ο Τζόνσον δείχνει έτοιμος να προχωρήσει πάση θυσία στην έξοδο της χώρας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Στην επιστολή καταπέλτη που έστειλε στον Βρετανό πρωθυπουργό η Ραντ χαρακτηρίζει «κοντόφθαλμη» την απόφαση του Τζόνσον «να διαγράψει 21 έντιμους, σοβαρούς, αφοσιωμένους και ανοιχτόμυαλους βουλευτές των Τόρις» και εξηγεί πως δεν μπορεί να την στηρίξει.

Στη θέση της η κυβέρνηση τοποθέτησε την Τερίς Κόφι, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η παραίτηση της Ραντ αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από την ανακοίνωση του μικρότερου αδελφού του Τζο Τζόνσον την Πέμπτη ότι εγκαταλείπει τη θέση του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας και τη βουλευτική του έδρα, διαφωνώντας με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Παρά την τρικυμία στους κόλπους των Συντηρητικών, ο πρωθυπουργός δείχνει έτοιμος να προχωρήσει με το σχέδιο του. Σήμερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου πάση θυσία».

Ερωτηθείς από το Sky News εάν ο πρωθυπουργός προτίθεται να αγνοήσει τον νόμο που ψηφίστηκε, ο Ράαμπ είπε ότι «η κυβέρνηση θα δει προσεκτικά τι ζητά και τι δεν ζητά», κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι απλά σύννομο αλλά υπεύθυνο».

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια για την εν λόγω νομοθεσία», ενώ αποκάλεσε χαρακτηριστικά τον νόμο Μπεν «άθλιο και υποτακτικό».

Απαντώντας στις δηλώσεις Ράαμπ, ο σκιώδης Υπουργός Δικαιοσύνης των Εργατικών Σάμι Σακραμπάρτι παρομοίασε την κυβέρνηση με τον χαρακτήρα του Τζόκερ στον Σκοτεινό Ιππότη, λέγοντας «ότι το μόνο που θέλει είναι να δημιουργήσει χάος. Είναι εντελώς ανεύθυνη». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα ζητήσει μια παράταση στο Brexit στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα, αλλά θα πιέσει αντ'' αυτού για να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα καταστήσει ομαλή την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail επικαλούμενη κυβερνητικά έγγραφα είχε αποκαλύψει ότι ο Βρετανός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Μάικλ Γκοουβ, έχει ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να βρίσκονται σε ετοιμότητα μονάδες του στρατού για την περίπτωση άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, προχωρά 

Ειδικότερα η κυριακάτικη έκδοση της Daily Mail αναφέρει ότι ο Μάικλ Γκοουβ ζήτησε να βρίσκονται σε ετοιμότητα 1.600 στρατιώτες και τουλάχιστον 100 βυτιοφόρα για να αντιμετωπιστούν πιθανές ελλείψεις σε καύσιμα. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας προσθέτει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθούν καύσιμα του στρατού αποθηκευμένα για έκτακτες ανάγκες.

Απειλεί η Γαλλική κυβέρνηση με βέτο

Mε φόντο τα παραπάνω, η γαλλική κυβέρνηση απείλησε να ασκήσει βέτο σε περίπτωση παράτασης του Brexit, λόγω της «ανησυχητικής» έλλειψης προόδου στις πρόσφατες συνομιλίες. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τόνισε την έλλειψη ρεαλιστικών προτάσεων της Ντάουνινγκ Στριτ για το «σύστημα ασφαλείας» στα ιρλανδικά σύνορα.