Ο Τραμπ επικύρωσε το νομοσχέδιο για το Χονγκ Κονγκ - Οργή της Κίνας

Ο Τραμπ επικύρωσε το νομοσχέδιο για το Χονγκ Κονγκ - Οργή της Κίνας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ. 

Το Κογκρέσο ενέκρινε τα νομοσχέδια την περασμένη εβδομάδα κατά πλειοψηφία σε αμφότερα τα σώματά του που πρακτικά δεν επέτρεπαν στον ένοικο του Λευκού Οίκου να προβάλει βέτο, όπως αξίωσε η κινεζική διπλωματία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε εγκρίνει το ψήφισμα αυτό με 417 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά, μία ημέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή του από τη Γερουσία.

Τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν - μεταξύ άλλων - την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ· την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών, όπως δακρυγόνα αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κ.ά., που προορίζονται για χρήση της αστυνομίας στο σημαντικότερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας.

Η παραπάνω πράξη απαιτεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εκτιμήσει το επίπεδο ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσο η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να χορηγεί τα ειδικά προνόμια εμπορικών συναλλαγών της πόλης βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί Πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών- Χονγκ Κονγκ του 1992.

Βάσει του νόμου αυτού, ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος αν κρίνει ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984), τότε τελειώνουν τα ειδικά κριτήρια όσον αφορά τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως ισχύουν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στην υπόλοιπη Κίνα.

Οργή στο Πεκίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε έντονα, διαμηνύοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας, τα δύο νομοσχέδια που επικύρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, που πάντως είναι ούτως ή άλλως «καταδικασμένη να αποτύχει». Το Πεκίνο ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων εάν συνεχίσουν να «ενεργούν αυθαίρετα» όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα κάλεσε εκ νέου τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Τέρι Μπράνσταντ, για εξηγήσεις, ενώ απαίτησε από την Ουάσινγκτον να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ζημιώνοντας τις διμερείς σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό και ο Γουίλιαμ Κλάιν επιτετραμμένος της Αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο κλήθηκε από τον Ζα Σάοσου υφυπουργό των Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το νομοσχέδιο το οποίο πέρασε αρχικά η Γερουσία των ΗΠΑ για το Χονγκ Κονγκ.