Κρατικοποίηση της Credit Suisse εξετάζουν οι ελβετικές αρχές - Απορρίφθηκε η πρόταση της UBS
AP images
AP images

Κρατικοποίηση της Credit Suisse εξετάζουν οι ελβετικές αρχές - Απορρίφθηκε η πρόταση της UBS

Την πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της Credit Suisse εξετάζουν οι ελβετικές αρχές, όπως μεταδίδει το Bloomberg και ενώ οι μέτοχοι της τράπεζας απορρίπτουν την προσφορά του 1 δισ. δολαρίων που κατέθεσε η UBS για την εξαγορά της. Σύμφωνα με ελβετικές πηγές είναι η μόνη εναλλακτική για τη σωτηρία της Credit Suisse εφόσον αποτύχει η προσπάθεια εξαγοράς από την UBS.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελβετική κυβέρνηση, που αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μέσα στην ημέρα, εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να αναλάβει εξ ολοκλήρου την τράπεζα, είτε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο μετοχών, εφόσον καταρρεύσει το σχέδιο εξαγοράς από την UBS Group AG λόγω της πολυπλοκότητας της συμφωνίας και της δυσκολίας να διευθετηθούν κρίσιμες παράμετροι μέσα σε ένα τόσο στενό χρονικό πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι πριν ενταθούν οι συζητήσεις για την εξαγορά από την UBS, η Credit Suisse σχεδίαζε ήδη να περικόψει κατά 9.000 τις θέσεις εργασίας.

Η κατάσταση παραμένει «πολύ ρευστή», αλλάζει ώρα με την ώρα, καθώς οι ελβετικές αρχές προσπαθούν να έχουν καταλήξει σε μια οριστική λύση για την επόμενη μέρα της τράπεζας πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επιχειρηματίας Τζάστιν Σαν υποστηρίζει ότι ενδιαφέρεται να καταθέσει προσφορά 1,5 δισ. δολαρίων για την απόκτηση της Credit Suisse, προκειμένου «να την βάλει στον κόσμο του Web3.0». «Η Ελβετία είναι μία από τις φιλικές προς τα crypto χώρες παγκοσμίως», επισήμανε.

Ο Σαν δραστηριοποιείται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, έχοντας κυκλοφορήσει το 2017 το δικό του ψηφιακό νόμισμα, το TRX. Παράλληλα έχει ιδρύσει το δίκτυο Tron, ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο blockchain, την τεχνολογία που στηρίζει τα ψηφιακά νομίσματα.

Τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες

Νωρίτερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας, προκειμένου να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η προσφορά έγινε στην τιμή των 0,25 ελβετικών φράγκων (0,27 δολάρια) ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν στα 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείτο το Bloomberg, η Credit Suisse απέρριψε την προσφορά της UBS, κρίνοντας ότι είναι πολύ χαμηλή και ότι αυτό θα έπληττε τους μετόχους και όσους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές της εταιρείας, οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά, μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Σύμφωνα με πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι όροι θα παραμείνουν οι ίδιοι ή ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι η UBS ζήτησε 6 δισ. δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας πιθανής εξαγοράς της Credit Suisse. Οι εγγυήσεις θα κάλυπταν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες.

Μια πηγή ανέφερε προηγουμένως ότι οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια και ότι 10.000 θέσεις εργασίας μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν αν οι δύο τράπεζες ενωθούν. Η Ένωση Ελβετικών Τραπεζικών Υπαλλήλων ζήτησε την Κυριακή την άμεση δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου για τις θέσεις εργασίας.

Ο ελβετικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας SRF και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα παραχωρούσε «σημαντική» συνέντευξη Τύπου αργότερα την Κυριακή. Δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (BSN) επιχειρεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των μετόχων της Credit Suisse. Καμία πάντως πλευρά δεν έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει οποιαδήποτε από τις παραπάνω πληροφορίες.

Η Credit Suisse, πιέζεται από τις ελβετικές αρχές να αποδεχθεί την πρόταση εξαγοράς από την ανταγωνίστριά της UBS, με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι ελβετικές αρχές σχεδιάζουν να αλλάξουν τη νομοθεσία, προκειμένου να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Με βάση την ελβετική νομοθεσία, η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους περιθώριο έξι εβδομάδων για να διαβουλευτούν πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Τρεις πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, ανέφεραν πως η UBS υπονόησε ότι θα χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακάμψει τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Στηρίζει η Τράπεζα της Αγγλίας

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και την μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News.

Ολες οι πλευρές επιδιώκουν να διαχειριστούν ακανθώδη ζητήματα, όπως ένα κυβερνητικό backstop και την τύχη της επενδυτικής τράπεζας της Credit Suisse, αφού η UBS παραμέρισε την αρχική της αντίθεση σε μια συμφωνία με τον μικρότερο ανταγωνιστή.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο, η UBS ζητά από την ελβετική κυβέρνηση να αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες σε οποιαδήποτε εξαγορά, με μια αναφορά να τοποθετεί το ποσό σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι τελευταίες ημέρες της Credit Suisse», γράφει στο πρωτοσέλιδό της την Κυριακή η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα «ΝΖΖ». 

Οι συζητήσεις έχουν να κάνουν με το ποιος θα ήταν ο πρώτος συνδυασμός δύο παγκόσμιων, συστημικά σημαντικών τραπεζών, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με πηγές.

Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για την απόκτηση των μονάδων διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων, ενώ ενδεχομένως θα εκποιήσει το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής.

Όπως μεταδίδει πάντως το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης, οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια, καθώς οι 10.000 θέσεις εργασίας μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν αν οι δύο τράπεζες συνενωθούν.

«Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες», δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την τελευταία εβδομάδα. Η τράπεζα αναγκάστηκε να αντλήσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.

Κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών περιουσίας στον κόσμο και θεωρείται μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, η αποτυχία οποιασδήποτε από αυτές θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπήρξαν πολλές αναφορές για ενδιαφέρον για την Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank που φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Σύσταση ομάδα κρούσης για τις θέσεις εργασίας ζητά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε χθες Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό ποροσωπικό και συνδικαλιστές.

«Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Μάχη με τον χρόνο για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Τραπεζική κρίση: Πυκνώνουν οι μαύροι κύκνοι στις αγορές

Γερουσιαστής Γουόρεν: Να ερευνηθούν οι πτωχεύσεις των SVB και Signature Bank