Συνεχίζονται οι συνομιλίες για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS
AP / Seth Wenig
AP / Seth Wenig

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον περιορισμό της κρίσης εμπιστοσύνης στην Credit Suisse συνεχίζονται και την Κυριακή, με τους Ελβετούς αξιωματούχους και την UBS να αγωνίζονται για την επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της τράπεζας πριν το άνοιγμα των αγορών στην Ασία, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή της. Ενδεχόμενο που θα προκαλέσει κύμα πανικού στις αγορές.

Σύμφωνα με το Sky News, η Τράπεζα της Αγγλίας διαβεβαίωσε τόσο την ελβετική κεντρική τράπεζα όσο και τις Credit Suisse και UBS, ότι δεν έχει αντίρρηση σε μια έκτακτη συγχώνευση. 

Ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ, καθώς και μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου έφθασαν από τις 08:30 (ώρα Ελλάδας) στο υπουργείο Οικονομικών. Τα επτά μέλη της κυβέρνησης είχαν ήδη συνεδριάσει και χθες, Σάββατο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, όλες οι πλευρές επιδιώκουν να διαχειριστούν ακανθώδη ζητήματα, όπως ένα κυβερνητικό backstop και την τύχη της επενδυτικής τράπεζας της Credit Suisse, αφού η UBS παραμέρισε την αρχική της αντίθεση σε μια συμφωνία με τον μικρότερο ανταγωνιστή.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο, η UBS ζητά από την ελβετική κυβέρνηση να αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες σε οποιαδήποτε εξαγορά, με μια αναφορά να τοποθετεί το ποσό σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι τελευταίες ημέρες της Credit Suisse», γράφει στο πρωτοσέλιδό της την Κυριακή η γερμανόφωνη ελβετική εφημερίδα «ΝΖΖ». 

Οι συζητήσεις έχουν να κάνουν με το ποιος θα ήταν ο πρώτος συνδυασμός δύο παγκόσμιων, συστημικά σημαντικών τραπεζών, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με πηγές.

Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για την απόκτηση των μονάδων διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων, ενώ ενδεχομένως θα εκποιήσει το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής.

Όπως μεταδίδει πάντως το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης, οι συνομιλίες συναντούν σημαντικά εμπόδια, καθώς οι 10.000 θέσεις εργασίας μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν αν οι δύο τράπεζες συνενωθούν.

«Οι εγγυήσεις που ζητά η UBS θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες», δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters.

Απώλειες

Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την τελευταία εβδομάδα. Η τράπεζα αναγκάστηκε να αντλήσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών.

Κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών περιουσίας στον κόσμο και θεωρείται μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, η αποτυχία οποιασδήποτε από αυτές θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Υπήρξαν πολλές αναφορές για ενδιαφέρον για την Credit Suisse, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank που φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία.

Υπό αμφισβήτηση το σχέδιο για την απόσχιση τη First Boston

Το σχέδιο της Credit Suisse για την απόσχιση της επενδυτικής της τράπεζας υπό το εμπορικό σήμα First Boston τίθεται υπό αμφισβήτηση από τις συνομιλίες εξαγοράς, ανέφερε το Bloomberg, σύμφωνα με το Reuters.

Η UBS UBSG.S δείχνει μικρή όρεξη για την επενδυτική τραπεζική της Credit Suisse στο πλαίσιο μιας εξαγοράς που οργανώνεται από την κυβέρνηση, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι τα σχέδια για τον διαχωρισμό και τελικά την εισαγωγή της εν λόγω επιχείρησης στο χρηματιστήριο είναι υπό αμφισβήτηση.

Ο κίνδυνος των επιτοκίων

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank με έδρα την Καλιφόρνια έφερε στο επίκεντρο το πώς η αδιάκοπη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και άλλες κεντρικές τράπεζες- συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη- ασκεί πίεση στον τραπεζικό τομέα.

Οι καταρρεύσεις της SVB και της Signature είναι οι μεγαλύτερες πτωχεύσεις τραπεζών στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Η Αμερικανίδα γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία πιέζει για αυστηρότερη τραπεζική ρύθμιση, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις δύο χρεοκοπίες, σύμφωνα με την «Wall Street Journal».

Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν πληγεί με τον δείκτη S&P Banks .SPXBK να υποχωρεί κατά 22% στη μεγαλύτερη απώλεια δύο εβδομάδων από τότε που η πανδημία συγκλόνισε τις αγορές τον Μάρτιο του 2020.

Οι αμερικανικές τράπεζες ζήτησαν ποσό-ρεκόρ 153 δισ. δολαρίων σε έκτακτη ρευστότητα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες και οι μεγάλοι δανειστές έδωσαν μια σανίδα σωτηρίας 30 δισ. δολαρίων στον μικρότερο δανειστή First Republic FRC.N.

Η First Citizens BancShares FCNCA.O αξιολογεί προσφορά για την SVB μαζί με τουλάχιστον έναν ακόμη μνηστήρα, ενώ ο Συνασπισμός Μεσαίων Τραπεζών της Αμερικής ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να επεκτείνουν την ομοσπονδιακή ασφάλιση σε όλες τις καταθέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, ανέφερε το Bloomberg.

Στην Ουάσινγκτον, η προσοχή έχει στραφεί στη μεγαλύτερη εποπτεία για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες και τα στελέχη τους θα λογοδοτήσουν, με τον Μπάιντεν να καλεί το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερη εξουσία στον τομέα.

Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών μπορεί να σημαίνουν ότι οι μεγάλες τράπεζες θα γίνουν μεγαλύτερες, ενώ οι μικρότερες τράπεζες να μην καταφέρουν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να κλείσουν.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Τραπεζική κρίση: Πυκνώνουν οι μαύροι κύκνοι στις αγορές

Εγγυήσεις 6 δισ. δολαρίων ζητά η UBS για να εξαγοράσει την Credit Suisse

Η ελβετική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS