Εγγυήσεις 6 δισ. δολαρίων ζητά η UBS για να εξαγοράσει την Credit Suisse

Εγγυήσεις 6 δισ. δολαρίων ζητά η UBS για να εξαγοράσει την Credit Suisse

Έντονη κινητικότητα υπάρχει στην Ελβετία γύρω από το ενδεχόμενο εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS Group. Τελευταίες εξελίξεις αναφέρουν ότι ο ελβετικός όμιλος απαιτεί από την κυβέρνηση της χώρας κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισεκ. δολαρίων προκείμενου να προχωρήσει στην πιθανή εξαγορά.

Σύμφωνα με το Reuters οι εγγυήσεις αυτές θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισής τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το ποσό αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς εξετάζονται ακόμη πολλά σενάρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης εμπιστοσύνης στην Credit Suisse συναντούν σημαντικά εμπόδια. Εάν οι δύο τράπεζες συγχωνευτούν ενδέχεται να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας, είπε η μία από αυτές τις πηγές.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να παρουσιάσουν μια λύση για την Credit Suisse πριν να ανοίξουν ξανά οι αγορές, την Δευτέρα. Δεδομένης όμως της πολυπλοκότητας που συνεπάγεται η ένωση δύο μεγαθήριων, είναι πιθανόν οι συζητήσεις να συνεχιστούν και αύριο Κυριακή.

Η Credit Suisse, η UBS και η ελβετική κυβέρνηση απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για αυτές τις πληροφορίες.

Η ελβετική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Η ελβετική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα προκειμένου να επισπευσθεί η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που επικαλούνται πηγές με γνώση του ζητήματος.

Λίγο νωρίτερα, η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung ανέφερε στον ιστότοπό της ότι η ελβετική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως απόψε, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», η UBS, η Credit Suisse και η ελβετική ρυθμιστική αρχή τραπεζών Finma βιάζονται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία συγχώνευσης ακόμη και απόψε το βράδυ.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε νωρίτερα ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν αναμιχθεί και οι αμερικανικές αρχές που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Bloomberg: Το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τη UBS 

Οι μονάδες επενδυτικής τραπεζικής και trading της Credit Suisse αποτελούν το βασικό σημείο στο οποίο έχουν «κολλήσει» οι συνομιλίες για την εξαγορά της από την επίσης ελβετική τράπεζα UBS, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η UBS ανησυχεί για τους κινδύνους στον ισολογισμό της Credit που απορρέουν από τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής της, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία σειρά απωλειών και σκανδάλων τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ανησυχεί κυρίως για τη μοχλευμένη χρηματοδότηση, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν οι πηγές.

Ενδιαφέρον από Deutsche Bank για περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse

Η Deutsche Bank παρακολουθεί την κατάσταση στην Credit Suisse εξετάζοντας την απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του ζητήματος.

Κατά το δημοσίευμα, οι συζητήσεις έχουν φτάσει στο σημείο για το ποια τμήματα της Credit Suisse θα ήταν ελκυστικά και ποια αποτίμηση θα είχαν τα επιθυμητά περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που θα γίνουν διαθέσιμα προς πώληση, σε περίπτωση που εξαγοραστεί από κάποια άλλη τράπεζα (πχ UBS) ή καταρρεύσει.

Όπως επισημαίνεται, οι διαβουλεύσεις της γερμανικής τράπεζας, που αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης άσκησης για την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων από την κατάρρευση της Credit Suisse, είναι επί του παρόντος εσωτερικές και δεν έχουν γίνει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελβετική τράπεζα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου της Credit Suisse θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ενδιαφέρον, καθώς η Deutsche Bank ενδιαφέρεται να επεκταθεί σε αυτούς τους τομείς. Η γερμανική τράπεζα είχε ήδη μελετήσει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ ο ελβετικός πιστωτικός οργανισμός προετοίμαζε μια σημαντική αναμόρφωση της στρατηγικής του, την οποία είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο του 2022.

Με πληροφορίες από Financial Times, Bloomberg και Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία της Credit Suisse - H UBS και οι αμερικανικές αρχές

Η UBS εξετάζει την εξαγορά της Credit Suisse με πιθανές εγγυήσεις της ελβετικής κυβέρνησης

Ενδιαφέρον από Deutsche Bank για περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse

Credit Suisse: Τα κρίσιμα 24ωρα και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα