Η UBS εξετάζει την εξαγορά της Credit Suisse με πιθανές εγγυήσεις της ελβετικής κυβέρνησης
AP Photo/Frank Augstein
AP Photo/Frank Augstein

Η UBS εξετάζει την εξαγορά της Credit Suisse με πιθανές εγγυήσεις της ελβετικής κυβέρνησης

H UBS εξετάζει την εξαγορά της Credit Suisse, με την ελβετική κυβέρνηση να φέρεται να προσφέρει εγγυήσεις έναντι πιθανών κινδύνων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι δύο πηγές, που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν ότι η UBS δέχεται πιέσεις από τις ελβετικές αρχές για να προχωρήσει στην εξαγορά της. «Σύμφωνα με το σχέδιο, η ελβετική επιχείρηση της Credit Suisse θα μπορούσε να αποσχιστεί», επισήμαναν.

Η UBS, η Credit Suisse και η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτά τα σενάρια.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές προέτρεψαν την Credit Suisse να επιδιώξει μια συμφωνία με την ανταγωνίστριά της, UBS, καθώς η προβληματική τράπεζα έχει στη διάθεσή της δύο ημέρες για να βρει μια φόρμουλα που θα της επιτρέψει να καθησυχάσει και να πείσει, πριν από το άνοιγμα, τη Δευτέρα, των αγορών και το φάσμα μιας νέας μαύρης εβδομάδας.

Ο οικονομικός διευθυντής της Credit Suisse Ντίξιτ Τζόσι και η ομάδα του θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσουν τις επιλογές της τράπεζας, όπως δήλωσαν την Παρασκευή άτομα με γνώση του θέματος.

Η ελβετική τράπεζα, με ιστορία 167 ετών, είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει παγιδευτεί σε αυτή την αναταραχή της αγοράς που προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank. 

Η UBS, που ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, έχει χρηματιστηριακή αξία 60 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (65 δισ. δολαρίων) και αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή πλούτου στον κόσμο.

Η ίδια η UBS έχει περάσει τις δικές της ταραχώδεις περιόδους, με τη διάσωσή της κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία περίπου. Πέρασε από αρκετές αναδιαρθρώσεις, προχωρώντας στη μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας και περιόρισε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της για να μειώσει τον κίνδυνο και να βελτιώσει τις αποδόσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Ραλ Χάμερς είχε δηλώσει ότι επικεντρώνεται στην οργανική ανάπτυξη και όχι στις συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η UBS υπαναχώρησε από τη συμφωνία για την εξαγορά της Wealthfront, μια συναλλαγή ύψους 1,4 δισ. δολαρίων που θα είχε επιταχύνει την ανάπτυξη της ελβετικής τράπεζας στην αγορά των ΗΠΑ.

Επίσης πέρυσι, ο Χάμερς είχε δηλώσει ότι αναμένει να δει περισσότερες τοπικές συγχωνεύσεις και εξαγορές παρά διασυνοριακή ενοποίηση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Η τράπεζα φέτος δήλωσε ότι οι προοπτικές είναι αβέβαιες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος των επιτοκίων συμπαρασύρουν την εμπιστοσύνη των πελατών.

Η αναταραχή στη Credit Suisse έπληξε την ελβετική φήμη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την οποία εξαρτάται η UBS.

Με έδρα μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια η μία από την άλλη, όχι μακριά από τη λίμνη της Ζυρίχης στο κέντρο της πόλης με τα χιονισμένα βουνά στον ορίζοντα, οι δύο τράπεζες αποτελούν εδώ και δεκαετίες πυλώνες της παγκόσμιας χρηματοδότησης.

Στο τέλος του 2022, η UBS, που απασχολεί πάνω από 72.000 εργαζόμενους, διέθετε 2,8 τρισ. δολάρια σε επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία στην παγκόσμια επιχείρηση διαχείρισης περιουσίας της και 1,1 τρισ. δολάρια στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της, αμφότερα μειωμένα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η UBS είχε έσοδα 7,1 δισ. δολαρίων από τη διαπραγμάτευση τίτλων το 2022, ανταγωνιζόμενη τις εταιρείες της Wall Street στην αγορά και πώληση μετοχών, νομισμάτων και ομολόγων. Η τράπεζα είχε έσοδα 1,6 δισ. δολάρια από τη συμβουλευτική σε συμφωνίες.

Τυχόν «σύνδεση» των δύο τραπεζών θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ενδιαφέρον Deutsche Bank για περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse

Η Deutsche Bank παρακολουθεί την κατάσταση στην Credit Suisse εξετάζοντας την απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές με γνώση του ζητήματος.

Κατά το δημοσίευμα, οι συζητήσεις έχουν φτάσει στο σημείο για το ποια τμήματα της Credit Suisse θα ήταν ελκυστικά και ποια αποτίμηση θα είχαν τα επιθυμητά περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση που θα γίνουν διαθέσιμα προς πώληση, σε περίπτωση που εξαγοραστεί από κάποια άλλη τράπεζα (πχ UBS) ή καταρρεύσει.

Όπως επισημαίνεται, οι διαβουλεύσεις της γερμανικής τράπεζας, που αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης άσκησης για την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων από την κατάρρευση της Credit Suisse, είναι επί του παρόντος εσωτερικές και δεν έχουν γίνει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελβετική τράπεζα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου της Credit Suisse θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ενδιαφέρον, καθώς η Deutsche Bank ενδιαφέρεται να επεκταθεί σε αυτούς τους τομείς. Η γερμανική τράπεζα είχε ήδη μελετήσει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ενώ ο ελβετικός πιστωτικός οργανισμός προετοίμαζε μια σημαντική αναμόρφωση της στρατηγικής του, την οποία είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Τα κρίσιμα 24ωρα και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ζολτ Ντάρβας (Bruegel) στο Liberal: Γιατί δεν ζούμε ένα νέο 2008

Πώς ήρθαν τα πάνω κάτω στον τραπεζικό κλάδο