Στη λαϊκίστικη πυρά τα ΑΤΜ και η ορθή σκέψη

Στη λαϊκίστικη πυρά τα ΑΤΜ και η ορθή σκέψη

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες γνωρίζαμε ότι στην Ελλάδα εκτός από τα ΑΤΜ τα οποία βρίσκονται στα τραπεζικά υποκαταστήματα ή σε θέσεις που υποστήριζαν οι ίδιες οι τράπεζες, υπήρχε και ένα άλλο παράλληλο δίκτυο από ATM. Αυτό της Euronet. Η Euronet διαθέτει ένα ισχυρό ανεξάρτητο από τις τράπεζες δίκτυο ΑΤΜ το οποίο συνεχώς και αναπτύσσεται και εξελίσσεται, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς. Ένα δίκτυο που στεγάζεται σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, σε δημοτικά κτίρια, σε αεροδρόμια, σε λιμάνια και σε χώρους που προφέρουν εύκολη πρόσβαση σε μετρητά και υπηρεσίες 24/7, στο κοινό.

Προχθές, πέσαμε και πάλι από τα σύννεφα, όταν πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει και ένα ακόμα μη τραπεζικό δίκτυο ΑΤΜ που προσφέρει άμεση, ασφαλή και εύκολη πρόσβαση σε μετρητά, όλο το 24ωρο. Το δίκτυο αυτό ανήκει στην Cashflex. Μεγάλη ανακάλυψη, η οποία προκάλεσε αναστάτωση ανάμεσα στους κύκλους που πάντα αντιδρούν, προσφέροντας και μια ευκαιρία ακόμα για γενικευμένες πολιτικές αντιδράσεις. Τα λαϊκά δικαστήρια στα social media είχαν την τιμητική τους. Γιατί όμως η «φοβερή αποκάλυψη» περί ύπαρξης του δικτύου ΑΤΜ της Cashflex, τοποθέτησε την Τράπεζα Πειραιώς στο μάτι του κυκλώνα; 

Είναι προφανές ότι υπήρξε μια εμπορική συναλλαγή ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Printec Cash Network, η οποία είναι η μητρική εταιρεία της Cashflex. Η Cashflex είχε δύο επιλογές στην προσπάθεια της να εισέλθει σε αυτόν τον κλάδο των ΑΤΜ και να προσφέρει τις υπηρεσίες της. 

Η πρώτη επιλογή ήταν να κτίσει ένα δίκτυο ΑΤΜ από την αρχή. Να βρει τους χώρους, να προχωρήσει σε συνεργασίες και συμφωνίες με μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, με νοσοκομεία, με το μετρό, με οργανισμούς λιμανιών, με αεροδρόμια και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα.

Η δεύτερη επιλογή ήταν να αγοράσει ένα έτοιμο, δοκιμασμένο και εκτεταμένο δίκτυο από ΑΤΜ, με έκθεση σε όλη την Ελλάδα.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την άλλη πλευρά η οποία διατηρούσε ένα δίκτυο από 2.100 ΑΤΜ, καλύπτοντας όλη τη χώρα, επιθυμούσε να μειώσει τον αριθμό των ΑΤΜ που εξυπηρετούσε. Πολλά από αυτά τα ΑΤΜ η Τράπεζα Πειραιώς, τα είχε «κληρονομήσει» από την Αγροτική Τράπεζα και από άλλες εξαγορασθείσες και συγχωνευθείσες τράπεζες. Και είναι προφανές ότι η απόφαση της να πωλήσει 820 ΑΤΜ τα οποία βρίσκονταν εκτός του δικτύου των 370 καταστημάτων της στην Cashflex, είχε καθαρά οικονομικά κριτήρια. Αφού το κόστος της τράπεζας όσον αφορά τη διατήρηση, τροφοδοσία και συντήρηση των ΑΤΜ ήταν μεγαλύτερο των εσόδων της από την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Επομένως, υπήρξε μια συναλλαγή η οποία ικανοποίησε αμφότερα τα μέρη. Την Cashflex διότι απέκτησε με αυτόν τον τρόπο άμεσα ένα μεγάλο δίκτυο από ΑΤΜ διασκορπισμένο σε όλη τη χώρα και την Τράπεζα Πειραιώς η οποία πώλησε μια δραστηριότητα που δεν ανήκε στις προτεραιότητες της.

Επομένως, τα ΑΤΜ για τα οποία έχει ξεσπάσει αυτός ο πόλεμος δεν ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά στην Printec Cash Network, μητρική της Cashflex.

Για ποιο λόγο κατηγορείται ακόμα η Τράπεζα Πειραιώς; 

Για το γεγονός ότι διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό 19,9% στην Cashflex. Όλοι όσοι γνωρίζουν από συμφωνίες πωλήσεων και εξαγορών, δεν εκπλήσσονται από αυτό. Αφού συνηθίζεται η εταιρεία που πουλάει την θυγατρική της, να διατηρεί για κάποιο χρονικό διάστημα ένα μειοψηφικό πακέτο για να υπάρχει μια ομαλή διαδοχή, μια μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας και μια σταδιακή διοικητική μεταβολή. 

Η Τράπεζα Πειραιώς κατηγορείται ακόμα αφενός για την προμήθεια που πληρώνουν οι χρήστες του δικτύου της Cashflex και αφετέρου για την προμήθεια που θα πληρώνουν στην Τράπεζα Πειραιώς, όσοι προβαίνουν σε αναλήψεις από λογαριασμούς της συγκεκριμένης τράπεζας. 

Ας δούμε μερικές από τις αντιδράσεις, όπως καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες. 

Οι ντέντεκτιβ της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ρώτησαν την κυβέρνηση εάν «έχει διαπιστωθεί αν η μεταβίβαση των ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στην εταιρεία Cashflex συνιστά τρόπο έμμεσης παράκαμψης του ισχύοντος πλαισίου για τις τραπεζικές προμήθειες, μέσω της τυπικής μεταβίβασης λειτουργιών σε «ανεξάρτητο» φορέα, ο οποίος τελεί εν τοις πράγμασι υπό τον έλεγχο της ίδιας της τράπεζας». Χρησιμοποιώντας όρους όπως «έμμεση παράκαμψη», «τυπική μεταβίβαση», «ανεξάρτητο φορέα υπό τον έλεγχο της ίδιας της τράπεζας», οι οικονομικοί εγκέφαλοι του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ακόμα θέμα αστήρικτης δυσπιστίας, σεναριολογίας και τοξικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Και ακολούθησαν βέβαια όλα τα κόμματα της Αριστεράς.

Αντιπολιτευόμενοι οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν ότι αφού η δραστηριότητα των ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς ήταν ζημιογόνα, τότε η διοίκηση θα έπρεπε να αποφασίσει να τα κλείσει και όχι να τα πωλήσει. Ωραία συμβουλή. Ας την μεταφέρουν και στους μετόχους της τράπεζας.

Ακολούθησε και σωρεία «αντιδιαφημιστικών» έως «δυσφημιστικών» άρθρων συνολικά για την Τράπεζα Πειραιώς, «υπενθυμίζοντας» στη διοίκηση της τραπέζης την «ισχύ της πένας».

Και όλα τα ανωτέρω, συνοδεύονταν από τα κλασσικά παραδείγματα των κατοίκων στα χωριά και πρωτίστως των γερόντων, οι οποίοι θα πληρώνουν τις ακριβές προμήθειες. Ενώ οι πολίτες έχουν πλέον μια σειρά από άλλες επιλογές. Όπως για παράδειγμα να πληρώσουν απευθείας με την τραπεζική τους κάρτα για τις αγορές τους. Με την ίδια κάρτα της ανάληψης από το ΑΤΜ. 

Το ΑΤΜ δεν είναι μια μηχανή που γεννάει χρήματα. Πληρώνει ενοίκιο, πληρώνει ηλεκτρικό ρεύμα, πληρώνει την χρηματαποστολή που το τροφοδοτεί, πληρώνει για υπηρεσίες συντήρησης, πληρώνει τις ασφαλιστικές για την ασφάλιση των χρημάτων που βρίσκονται εντός του μηχανήματος κ.α. Έχει κόστη. Οπότε το ΑΤΜ και μάλιστα το μη τραπεζικό, προσφέρει μια υπηρεσία ανάληψης ή και υπερανάληψης, για την οποία έχει κόστος. Και κάποιος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό το κόστος.

Μετά τη φασαρία που ξεσηκώθηκε, η κυβέρνηση παρενέβη με την κατάργηση της προμήθειας που επιβαρύνει μέχρι σήμερα τους καταθέτες, όταν πραγματοποιούν αναλήψεις από ΑΤΜ όχι απλά της τράπεζας τους, αλλά και από ΑΤΜ κάθε άλλης τράπεζας που είναι μέλος της ΔΙΑΣ. Παράλληλα έθεσε ένα πλαφόν προμήθειας 1,50 ευρώ για οποιαδήποτε άλλη χρέωση της τράπεζας σε ΑΤΜ (όπως ξένες τράπεζες που δεν συμμετέχουν στη ΔΙΑΣ), είτε χρεώσεις τρίτων παρόχων ΑΤΜ. Τέλος, στις δημοτικές κοινότητες, όπου λειτουργεί μόνο ένα ΑΤΜ (τραπεζικό ή παρόχου), οι αναλήψεις μετρητών θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία προμήθεια, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας του ΑΤΜ.

Η εκ νέου παρέμβαση της κυβέρνησης, έρχεται να πιστοποιήσει σήμερα ότι στη χώρα μας οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη. Και οι εκπλήξεις που άπτονται των επενδύσεων δεν είναι ευχάριστες. 

Τέλος, θα κάνω μια ερώτηση και ας την απαντήσει ο καθένας όπως νομίζει. Εάν ένας πάροχος ή μια τράπεζα αποσύρει το ΑΤΜ που λειτουργεί σε ένα χωριό ή σε μια δημοτική ενότητα, διότι δεν είναι πλέον συμφέρουσα η διατήρηση του, θα είναι καλύτερα ή χειρότερα για τους κατοίκους του χωριού και τους γέροντες; Ή μήπως θα απαγορευτεί η διακοπή της λειτουργίας του ΑΤΜ;